tisdag, augusti 30, 2005

Kommissionen

Även fast det ibland är lite styltigt dialog och lite väl kulissartad scenografi lever jag mig in i serien. Det rä roligt. Men jag höll på att tappa hakan när hela kommissionen verkade ha glömt bort hur myndighetsväsendet fungerar. Tur att juristen (var det Åsa Petersén hon hette?) kom och ställde allt till rätta. Det borde manusförfattarna ha tänkt på om de hade velet illustrera vilka problem en faktisk kommission hade fått deala med. Någon borde ha en A-kurs i statsvetenskap eller förvaltningsjuridik på statsrådsberedningen as well. Men. Det är ju fiction. Jag gillar serien.
Å andra sidan? Om man får sätta verklighet till dikten. I undantagsfall får man kanske sätta principerna åt sidan. Det finns andra förvaltningstraditioner där en dylik kommission hade fått mandatet direkt. Men som hade fått helt andra problem. Dessutom det var tråkigt att man föll i intimitetsfällan när man skulle illustrera problemet. En person sitter fast, det blir det viktigaste problemet. Jag är övertygad om att SVT-publiken kan greppa mer komplexa problem än då.

Bloggtoppen

Efter Mandys eminenta blogg måste jag vara uppdaterad på Helenes också. OchLizas. Sen kommer i fallande ordning , Eriks, Elins, Antons (dagbok kallar han det, contemporize maaan), Mathias (dito). Kamillas adress glömmer jag bort för det mesta, hon har ju jättemånga sidor att hålla ordning på. Annars skulle jag vara där oftare.

Bara så att du vet.

måndag, augusti 29, 2005

Seriöst nurå

Då är jag registrerad på Stats C. Verkar bli otroligt roligt. Det känns som att det är nu det börjar liksom. På riktigt. Visserligen kände jag samma sak när jag började på universitetet för tre år sen. Och även på Stats A. Men det här är än mer. Det liksom bubblar och kittlar i magen. Bra känsla. Lite som när man är sådär, kär.

Men det innebär att jag måste tänka om lite hur jag tänkte lägga upp min tidsplanering. Jag får en jämnare arbetsbelastning över kurserna. Det är inga tentor utan ett seminarium och en bok i veckan. Det blir kortare engagemang, men lite oftare. Blir bra.

Dessutom känner jag att jag som student blir tagen mer på allvar. A och B har varit rätt mycket Ad hoc från lärarna. Nu har jag redan terminsschemat klart och kan därför boka in saker med framförhållning. Det gillar jag verkligen.

Innan introt besökte jag premiären på Café Tufvan alldeles intill. Jag har drivit på att IOGT-NTO och UNF har gått in med 70 000 för att få till en nykter mötesplats på Campus. Och det har gått vägen! Det var lite hönsgård på öppningen. Men så ska det vara. Det verkade vara engagerade arbetare iaf. Och respektabel espresso. Jag gillar det! Ska lobba för att vi ska ha ett FS-möte här! Dessutom har jag tydligen blivit draftad till någon typ av styrningsgrupp eller vad det var för stället. Minns jag inte att jag tackat ja till. Men ok. Jag bor 40 meter bort och har idéer. Det räcker för mig.

söndag, augusti 28, 2005

Kan Virtanen kan jag

Dagens låt är Eric Clapton - Wonderful tonight.

En sak som är jobbig med att terminen börjar, förutom nollningen, är att alla flyttar in. Och när alla flyttar in borrar alla i väggarna.

lördag, augusti 27, 2005

Dressed to kill

Nu är det fest hos Lotta och Sandra. Givetvis är jag sharply dressed:
1 st skjorta, rutig i brunt och blått. Valient
1 par jeans i otvättat mörkblått. Cheap Monday
1 par finyllestrumor. Mörkgrå
1 par skor. Blammo vanskopior med diamanttryck. Blingbling.
2 småduschar Paul Smith London. Luktar fantastiskt. Tack Mandy.

fredag, augusti 26, 2005

Björn Olsson

Jag hade ju med mig en synnerligen välkomponerad samling skivor när jag åkte på min kongressen-boden-arvika-strängnäs-mönsteråssväng jag gjorde tidigare i somras. Nu inser jag ju att det saknades en skiva. Björn Olsson - s/t. Och eftersom du ju såklart vet att han har släppt tre självbetitlade skivor är det kräftan jag menar.

Den skulle vara extra perfekt att ha i bilen när jag och Maria åkte på vår nattur Boden runt. Herregud så fin den är.

torsdag, augusti 25, 2005

Mitt Sanning & konsekvens

Granskar medias vinkling av nykterister och andra personer. Nästan. Cecilia Garme hade genomgående döpt Hagelbössan till Hagelberg i sin blogg från moderaternas partistämma. Så kan man ju inte heta. Eller, det kan man tydligen. Ett Enirosök ger 434 träffar på det namnet. Hagelstedt ger bara 11. Jaja. Man kan tydligen heta Hagelberg.
I alla fall.
Cecila Garme är poltisk reporter på expressen och bloggade igår om att Lasse tittade på ny lya. Jag mailade Cecilia och upplyste om att hon stavat fel. Och hon svarade:

Oj! Ändrar genast. Tack för din uppmärksamhet!/Cecilia

Det om något borde väl räknas som folkstorm?

Torsdag

Nu är jag inne i hemmalunket igen. Så tråkigt. Iofs är vare sig Emil, Maria eller Johan hemma. Så det kan bli bättre när de kommer. Men jag har fått god mat av Guus och Jenny. Bjöd på Gino till efterätt och hade en trevlig kväll. Fast det har jag väl redan skrivit va?Kommisionen tittade vi på.

Jag har städat lite papper som låg framme i lägenheten också. Det börjar bli bättre ordning. Fick ett ryck och tittade igenom nästan precis hela ikea.se. Måste det ASAP. Det här vill jag ha

  • Nya lampor överallt. Eller, inte överallt, men tänka över belysningen här.
  • Ny skrivbordsskiva. Min är för liten och fyndades för en femtiolapp på rea. Tänkte nånstans 150-170 cm Nu harjag 120. Ojoj så litet.
  • Nya prydnadsaker. Jag är less på de jag har. Eller de är ju fina, men i fel färg. Eller, jag vill ha mer färg. Tänkte fuska lite med ny pläd och några skålar och kuddar och kanske nått mer.

Och det får inte bli för dyrt. Ann åker väl dit så småningom, så det är bara att hänga på.

Min that driving beat-platta är fortfarande ett guldkorn jag måste ta med på nästa gång det blir last waltz-natt.

onsdag, augusti 24, 2005

känslan just nu:

ASFÖRBANNAD


24-timmarsmyndigheten? Bah!

Nu har jag förskt att komma in på skatteverkets hemsida i tre dagar utan att lyckas. Skandal!

tisdag, augusti 23, 2005

Idag har jag

Först tittat på morgontv. Det var skönt. Men jag var så hungrig. Så jag gick upp och gjorde lite X11-inställningar. Jag har verkligen sjunkit som en sten i ligorna den här sommaren. Satsade offensivt idag, och det gick hem. Två vinster. Bra!
Sen handlade jag mat. Så jävla dumt att inte handla föränn då. Kl 13 liksom. Två dagar efter att jag kom hem. Borde spärras in på hemkunskapen i väntan på statsvetenskapen. Hoho.

MSN:ade med mandy idag också. Det är en jävligt bra tjej. Vi träffas lite för sällan bara.

Sen jazzade jag runt. Eller, ja. Inte så mycket jazz. Men min northen soul-samling gick högt och länge. Så blåögt, sånt ös. Så fantastiskt bra.

Dagens största höjdpunkt var att Guusan och Jenny bjöd på thaiwok, god och mild. Jag är lite mesig när det gäller smaker. Jag har som grundregel att man inte ska få tinnitus av mat. Så är det bara. Till efterätt bjöd jag på Gino med jordgubbar, hallon, banan och blåbär. Och vaniljglass. Så gott. Tittade på kommisionen också, rätt ok sällskapstv. Kul att lägga an ett statsperspektv på serien också. Vissa uttalanden var helt uppåt väggarna. Roligt hade vi.

måndag, augusti 22, 2005

Dumskalle

Jag har inte köpt mat idag. Nu vankas det nyponsoppa. Inte fy skam ändå.

Hemma


Nu är jag hemma igen. Eller nu och nu. Kom igår vid tiotiden. Mycket skönt. Firade med en getmesepralin och en dusch. Sen pratade jag i telefon och förbannade att jag inte hade någon mat hemma. Har inte handlat mat än heller. Men jag har raidat frysen och hittat en hel del nyttigt.

Borde egentligen skriva något stort och bra om arbetsveckan, men jag orkar inte. Det var en hel del att gå igenom. Ingen semester direkt. Jag är dock mycket nöjd med mina utskott. Både arbetsuppgifterna och de andra personerna som sitter i utskotten är verkligen skräddarsydda. Hurra.

Idag då? Jag har mest lallat. Hängde med Emelie till ÖB och köpte schampoo och sånt. Har skrivit lite reklam om utskotten och bestämt marknadsföringsstratergi. Betydligt enklare än det låter. Har läst vidade i slakthus fem av Kurt Vonnegutt och letat efter info om min tilltänkta w800i finns att få tag i nånstans. Förgäves. Men ok. Jag orkar inte ta tag i det nu.

Tänkte glo tv och äta godis hela dagen. Mindes inte att det var så jobbigt.



torsdag, augusti 18, 2005

Skvaller?

Skvaller på FS-veckan? Ni skämtar med mig aprillo? Det är fullt ös hela tiden. Teambuidling till midnatt. Alla diskussioner drar över tiden. Nu har vi iaf satt ner foten om ett utskottssystem, som vi är mycket nöjda med. Ligger efter några hårda pass rätt bra i tid.

Vi har hunnit med att rida och åka gocart också. Mycket trevligt. Och jag belv mycket överraskad av mig själv och mina skills i gocartkörning, fartorädlsa och tävlingsinstikt. Spännande. Kom fyra totalt i A-finalen, men hade tredje bästa tid totalt. Räknas iofs inte. Men det var mycket krockande. Både till fördel och nackdel för mig. Mest nackdel.

Dessutom har jag klämt på nya Ericssonen. Det blir en sån...

FS

Nu har vi möte om utskottsystemet.
Jag har snott Roberts dator och snabbloggar när folk stryker sig från utskott


Nu tar Tobias över och håller i ett papperspass. Den gamle kocken.

måndag, augusti 15, 2005

on the road again

jag är mr framkant. sitter i minibussen från göteborg till saxen med halva förbundsstyrelsen. och jag bloggar. tack Leo och hans telefon. roligt det här. tur att min kommande telefon har mailfunktion. då kommer jag säkert att blogga ännu mer. hurra.

söndag, augusti 14, 2005

Hurra

Ända sen mars har jag sett fram emot en strut Årekonfekt. Men jag har varit utan. Det är för dyrt att beställa och säljs inte i fjällösa Småland. Kanske bra det. Då hade jag nog inte längtat.

Jag köpte inte mindre än TVÅ strutar när jag var på yran. En sommarblandning och en getmese. Mums tyckte jag och skulle fira med dem för att treata mig själv innan Emmaboda.

Och så glömmer jag dem i kylskåpet i Strängnäs. Åh, så dumt. Grämde mig massor.

Men hurra för dem därhemma. När jag kom hem idag hade de skickat båda strutarna och skrivit ett sött kort. Funderar på att smaka någon i varje strut och ha dem att längta till på arbetsveckan.

Nu vill jag att Kickan ska ringa.

Hemma en snabbis

Sådärja.
Emmaboda är avklarat. Roddigt emellanåt. Väldigt många tröttsamma provokatörer och mycket fylla gjorde festivalen allt annat än lättarbetad. Men de som arbetade i tältet ska ha all uppskattning som går att ges. Så imponerande. Speciellt sista dagen. Vi var bara 10 pers kvar och det gick utan problem. Hedersknyfflar.

Men det var verkligne inte bara dåligt. Herregud. Alla glimrande människor som verkligen ville veta och ställde frågor och kom fram och pratade med oss var tonvis fler. Och de är de jag minns. Eller vill minnas iaf. 

Är bara hemam och mellanlandar. Har hunnit med att äta Pizza med Emil och segat lite i hans soffa. Underbart.

Kl 18 går tåget igen. Hugaligen. Tur att det inte är några byten, jag ska banne mig sova!

tisdag, augusti 09, 2005

Emmaboda

Nu åker jag till Emmabodafestivalen. Ska bli roligt, men jag är lite trött och sliten fortfarande. Har jagat alldeles för mycket, utan att egentligen ha något att jaga för idag.

Märkligt att så många läser min blogg, men så få har något att kommentera om den.
Nåja, det har väl att göra med att jag så sällan har fel.

måndag, augusti 08, 2005

Såhär

Såhärva. Jag skrev ju något rätt oklart om min blogg igår. Jag tänkte utveckla det så att det blir (förhoppningsvis) lite tydligare

Jag har esbatikomplex. Bloggen handlar rätt mycket om vad jag gör och vad jag har på mig. Inte om vad jag tänker om omvärlden, och UNF för den delen. Men det senare kommer. FS-arbetet har inte börjat så hårt än.


Tänkte att jag skulle kompensera mig själv genom att kommentera Perssons Björkvikstal.
Jag gillade det. Det är så förlösande skönt att han börjar inse att den rigida normekonomipoltiken inte funkar idag. Ekonomin är bra, men inga jobb skapas. Då är det, som Lovisa brukade säga, smashboll för en rejält expansiv finanspolitik. Heja Keynes. Inflationen är låg, räntorna är låga, men som sagt, inte så mycket nya jobb. Bara att gasa. Satsa på vården, höj lönerna för underbetald vårdpersonal, öka de offentliga investeringarna. Få fart på hjulen.

Men han var lite mesig, Persson. Ville inte gärna spräcka utgiftstaket. Ville väl inte verka orealistisk. Men gör det! Det finns gott om utrymme för reformer.

Läste i DN imorse att Reinfeldt gnällde att att de snott deras idéer. Icke sa Nicke. De ville ha underbetalda meningslösa jobb för att se till att ha en rejäl underklass att stå på. Jag ryser. Det är enorm skillnad på beredskapsjobb och riktiga jobb med riktiga löner.

Sen är det ju roligt att Högern gnäller på Socialdemokraterna att de snott deras idé om att man ska öka antalet anställda i den genemsamma sektorn.

Sådär. Nu mår jag bättre. Skulle vilja skriva mer om det här. Men jag är väldigt trött. Brorsan väckte mig kl 5 imorse. Sov där för att komma tidigast möjligt hem till Växjö. Men det blev fel på planet, så nånstans över östgötaslätten fick vi vända och gå tillbaka till Arlanda. Lite läskigt, men inte någon fara. Dock tog det nästan två timmar till innan jag kom hem.

Gustaf ska ha dagens största eloge för att han väntade på mig på flygplatsen så jag slapp flygbussen hem.
Hurra Gustaf, Hurra! Hurra!

söndag, augusti 07, 2005

Växjö snart igen

Bokat hem mig igen. Gött det.
Imorrn flyger jag ner. Verkar vara stört omöjligt att få tag i sistaminutenbiljetter på tågen. Tur att jag har studentkort.

Nån som vill hämta mig kl 09:40?

Mattis

Mathias, informationssekreterare på UNF har en finfin hemsida där han bland annat länkar till mig. Förutom att stava fel på mitt efternamn (hint hint, nudge nudge) skriver han som presentationstext "Sekreterare i UNF:s förbundsstyrelse".

Jag fick känsla när jag läste det. Rätt rolig faktiskt. Tänkte typ att, shit. Roligt. Han har säkert mycket roligt att skriva om sitt uppdrag. Utan att fatta att det var jag. Så knäppt.

Men det är lite så faktiskt. Det är svårt att begripa att jag det är jag som är "Sekreterare i UNF:s förbundsstyrelse". Det blir så abstrakt och konstigt när jag tänker på det. Det ett uppdrag jag har, och som jag brinner för. Samtidigt har jag svårt att ha det som identitet. Förmidligen bra.

Äh. Jag orkar inte förklara mer nu. Jag är trött i hela kroppen. Förbannade resande. Jag vill sova i min säng och äta mitt godis och titta på min tv och prata i min telefon.

Imorrn är jag säkert piggare. Nu ska jag sova.

Solomon Burke har varit dagens soundtrack

lördag, augusti 06, 2005

Big Sol

Always keep a diamond in your mind.

Inköpslista:

En bra kalender
Jag måste köpa en bra kalender. Ända sen Tollare har jag klarat mig på minnet, föreläsningsschema och outlooksynkningen mot telefonen. Nu har jag insett att det inte funkar längre. Eller, det hade jag insett för länge sen, men nu belv det jobbigt påtagligt.

Jag trodde att det skulle bli 5-6 dagar ledigt mellan mormor och emmaboda. Det blir endast en dag att tvätta, ladda om och sunka. Inte bra. Jag måste få sunka. Sen blir det en dag mellan emmaboda och arbetsveckan, det visste jag. Men jag måste planera lite bättre. Ska slå till på en rejäl almanacka ASAP.

När jag kommer hem någon dag innan C-kursen börjar så har jag varit hemma i 6 dagar, sen kongressen började. Uppdelat på tre tillfällen. Visst har jag gjort alldeles för mycket roligt för att gnälla, men jag har liksom inte haft tid att ladda.

fredag, augusti 05, 2005

Lite om mig och Big Sol

Jag är i Strängnäs nu. Har spenderat tiden sedan jag vaknade igen (nattåg kräver extrasömn) med att jaga folk på Lindesbergs kommun i jakt på att kolla om lite bra rykten stämmer, äta frukost, briefa mina föräldrar om senaste trippen och leta efter bilder på mig och Big Sol. Hittade inga, men Erika Hallhagen, den gamla Finezinedisserskan, skrev så här om mig.

SVENSKA DAGBLADET, Erika Hallhagen
Solomon Burke, en jukebox fylld av sköna soulhits
Det hade kunnat gå hur som helst. Inte för att underskatta den jämtska publiken, men det är en sak att se Dizzee Rascal spela på Debaser, en annan att se honom på en stor festivalscen samma kväll som Magnus Uggla dragit fullt hus. Men när kungen av grime tillsammans med sin sidekick Foxy (jag tror att han heter så, för det kan väl inte vara Fonzie?) kommer in på scenen är Badhusparken full med folk.
Bara att höra hiphop framförd på brittisk engelska gör att musiken känns smartare, inte så mycket att man har överseende med den Hustler-tröja Londonbon knallade runt i efter spelningen, men ändå. Där nya skivan Showtime, trots hajpen, är en rätt monoton historia, blommar musiken live.
"I want you to get more involved" säger Dizzee, och triggar igång dem som inte redan studsar. Annars är det där med triggandet mest sidekickens uppgift. En fascinerande roll det där, att vara sidekick. De tre grundkriterierna är att man måste vara lite kortare, lite tjockare och lite fulare än stjärnan. Är man det kan man få ha likadan tröja som huvudakten och till och med slå till med gimmicken frottéhandduk på axeln.

Mäktigast under kvällen är Stand up tall, i hård konkurrens med snällare Hype talk. Och när man står där i julinatten kan man inte låta bli att återigen kasta en snäll tanke till de festivalarrangörer som samtidigt som de slår till med Greaseshow med hela släkten Wahlgren också bjuder på Dizzee Rascal, Johnossi, Hello Saferide. Och: Solomon Burke. Den gamle soulfarbrorn spelar som sista artist på festivalens största scen. Det tar tre låtar av hissmusik innan han dyker upp på scenen. Och under den tiden hinner de rykten som redan florerar växa sig ännu större. Han väger 270 kilo, eller var det 276? Bor i ett handikappanpassat hotellrum med specialbyggd toa, krävde att åka Volvo S 80 eller Merca från flyget och inför spelningen på Yran har en lokal scenograf skapat en gigantisk tron.
Jag ser Jabba the Hutt framför mig, min syster ser Skräphögen i Fragglarna, men när Solomon Burke väl dyker upp, inrullad i rullstol bakom ett stort skynke och antagligen vinschad upp i sin tron, är det snarare som Santa Claws i Nightmare before Christmas, i gigantisk pälsbrämad röd mantel.

Associationerna känns inte helt ologiska, trots Burkes enorma röst och hans fantastiska band känns konserten framförallt som en bisarr performance. Det innebär inte att det är dåligt, men en man som behöver sju personers hjälp för att komma in på scenen, som sitter där och pekar med hela handen, medan hans körande son assisterar honom i allt från svettbaddande till utkastande av rosor och glittriga halsband i publiken, hör liksom inte till vardagen.
Burke Sr uppmanar publiken att klättra framför kravallstaketet och hans kungamyndiga stämma får vakterna att släppa på sina säkerhetsregler. Han älskar oss så mycket säger han, vill bjuda oss på något alldeles extra. Han uppmanar dem längst fram att klättra upp på scenen och dansa med honom, alltså inte med - utan bredvid, han sitter där han sitter. Folk kramar honom, delar mick med honom, sitter på tronens armstöd när han sjunger en bön för de närvarande. Där dansar de: småtjejerna, killen med Melody club-frippa, snubben med rastahår och luften är så tjock av kärlek att det inte går att sluta garva. Som en gigantisk soul-jukebox framför Burke och hans sköna sköna band (basistens bas är större än livet självt) den ena "best of"-låten efter den andra. Allt från Louis Armstrongs What a wonderful world och Creedences Proud Mary (!) till fantastiska Don"t give up on me från hyllade skivan med samma namn.
Sedan snurrar hans tomtenissar på tronen, det svarta skynket hålls upp igen, och Santa rullas av scenen. De som baxar ut honom hoppas inte på extranummer.

ERIKA HALLHAGEN , Nöjeschef Publicerad 2005 07 31

onsdag, augusti 03, 2005

i huvudet

Av någon anledning så har jag David Sandstrøms røst och ord i huvudet. "Jag slet før min værld" sæger han hela tiden. Kan væl aldrig vara nyttigt. Men den skivan ær riktigt bra.

Norge

Lite kort bloggeri från Norge.

Det ær helt sinnessjukt vackert hær. Jag bor vid en fjord och vaknar vajr morgon med små lætta moln runt fjælltopparna. Vattnet ær sådær sagogrønt och man æter frukostar hela tiden. Typiskt Norge.

Imorrn blir nog inte lika roligt. Jag glømde køpa bok i Østersund, och måste spendera 7 timmar på en buss till Oslo. Dær ær det 4 timmars væntan på att få åka nattåget. Jag borde nog be Sofia visa mig stan och ett bra cafe.
Har du ett annat tips? SMS:a!