tisdag, februari 28, 2006

Ukraina

Jaja. Det finns ju aven tillfalle for en stunds stillasittande internetcafeeande trots att jag ar pa studieresa. Jag har lite rorig i huvudet efter tva mycket intensiva dagar. Sa det blir inga insiktsfulla kommentarer om livet har. Det forsta som slar en ar sjalvklart skillnaden i arkitektur. Vi bor precis bredvid den breda gatan dar militarparaderna holls under sovjettiden. Gatbredden i kombination med de hoga husen gor att jag kande mig som en legogubbe.

Pa dagarna forsoker vi kanna livet i Kiev pa pulsen. Vi traffar folk, besoker cafeer och museer. Idag var vi pa det stora fosterlandska krigets museeum, eller andra varldskriget som vi som inte ar harifran sager. Mycket gigantiska monument och stor vapenfetischism. Nedskjutna flygplan, trupprorelser och nog precis en hog av varje vapen som anvandes under kriget fanns uppvisat. Daremot visades valdigt lite av krigets vardag, bortom striderna. Dock fick vi oss en valdigt valdsam video om tyskarnas avrattningar till livs.

Andrii fran EGTYF har gjort ett jattejobb med att organisera upp personer att traffa under var tid har. Ett par ganger om dagen kan vi satta oss och dricka lite kaffe eller ata en bit mat och prata om livet och politiken i Ukraina. Otroligt vardefullt och givande.

Imorgon har vi lite tid att disponera sjalva. Tankte kopa mig ett par skor kanske. Om jag har hunnit med bade huvudrakning (haha) och priskomihag sa ar priserna ungefar halva mot Sverige. Dock ligger bara Converseskor i min COPCOIvalutakorg.

söndag, februari 26, 2006

Hejdå

Hejdå Sverige. Nu är jag i Sverige, hos den där ordföranden i den däringa ungdomsorganisationen. Imorrn är det Ukraina som gäller. Ska försöka blogga därifrån, men du vet. Det finns ju bättre saker att göra än att hänga på internetcaféer.

fredag, februari 24, 2006

Sådärja

Idag har jag inte lagt någonsomhelst energi på reflektioner förutom att försöka begripa mig på statistiska körningar i SPSS och sen läsa ut samband i korstabeller. Inte helt enkelt. Det som igår var klara klassificeringar av boendekostnader var idag tvunget att klassas till större klasser eftersom de förväntade värdena var för små. Sen var det ett ytterligare strul vi inte var säkra på. Och eftersom statistik är som ett korthus faller allt om det inte är rätt gjort blev det en hel del omformuleringar i förklaringarna av körningarna. Men nu verkar allt stämma, så jag har mailat in PMet, som var rekordstort med mina mått mätt. 14 sidor Gjort på två dagar, detta inkluderat en bokrea och en hockeysemi. Men det är rätt mycket tabeller, som tar plats. Men ändå.

Nu har jag packat klart och städat. Åker hem till Strängnäs imorrn, och sen via Uppsala till Ukraina på måndag morgon. Ska bli otroligt kul. Om jag nu kan somna. Det är ju för roligt att vara vaken. Speciellt när jag fick årets hittils häftigaste mail idag. Från Inese på EGTYF-kontoret. Hon undrade om inte jag kunde skaka fram två stycken UNF:are som vill åka som volontärer till Lettland. Vilken fantastisk chans för både vår systerorganisation, men även för UNF och för de som åker. Nu får Hanna rodda lite i det här när jag är borta. Det är jag avundsjuk på.

torsdag, februari 23, 2006

Meh

Jag glömde ju. Dagens höjdpunkt. Kom hem blodsockerlåg från statistiksessionen och upptäckte att jag fått förstapriset i Helenes stora förkortningstävling. En sån där pytteliten påse med godis. Jättegoda var de. Tack Helene! Precis vad jag behövde just då! Fick upp energin så att jag kunde laga mat. Zetaspaghetti med röd pesto.

Idagharjag-bloggen

Idag har jag nästan bara gjort bra saker.
Efter en dålig start. Ingen frukost hemma och ingen lust att köpa hem en massa eftersom jag ska iväg på lördag morgon. Tre knäckemackor med kaviar och mitt nya favoritte Lipton Gold. Fick funka.

Sen klippte jag mig. Jag utmanade mig själv och hade inte med mig en bild, eller ens bestämt mig för inriktning (förutom kortare då). Susann gillade läget och klippte kort på sidorna och inte lika kort mitt på. Jag gillar Susann, efter alldeles för mycket hattande mellan frisörer och alldeles för många jaha, vad sysslar du med då? Jaha. Det är väl trevligt att läsa. Jag har hart att ni trivs därute på campus. Mycket festande-höhöhööö.
En gång ville jag inte för allt i världen ens prata med frisören så jag drog till med att jag städade på ett sågverk. Barnsligt och korkat? Så in i bomben. Men det var värt det. Förutom att jag blev skamklippt. Fick ha mössa flera veckor.

Anyway. Susann är bra och trevlig och vi har liksom kommit förbi det där. Vi pratar lite ditten och datten. Hurra för henne.

Sen bokrea. Jag läser gärna när jag reser. Men orkar inte släpa med mig en massa inbundna böcker. Så jag är rätt hänvisad till pocketutbudet vad gäller skönlitterärt. Istället blev det en stor och tjock bok om Stones, en bok om punken i N.Y i slutet av sjuttiotalet, en bok om Bob Dylan och Joan Baez romans (börjar du ana ett mönster?) och ett Dylanlexikon. Alltså, ett lexikon om Bob Dylan. Så knäppt att jag var tvungen att köpa (när kommer Andreas Ericssonlexikonet förresten? Och vem ska skriva det?). Har dessutom lite mer i samma tema på hemväg från adlibris. Stort tack till Liza förresten, som gjorde allt hon kunde för att hjälpa till över telefonen.

Jag hade ju arga bin kvar. Så när jag kom hem gick jag upp till Emil och drack kaffe och gav oss på nästa veckas statistikuppgift. Inte så klurigt i SPSS, men väl så klurigt att lista ut vad som var vad sen.

Sen hem och OS framför tvn. Avslutade med bastu med några kursare. Och telefon.

söndag, februari 19, 2006

Mer partiledardebatt

Då har jag duschat och skurat badrummet och funderat över partiledardebatten. Den var rätt ok, men TV4 gjorde den rätt dålig. Tråkig och ful vinjett, emellanåt dåligt ljud och tråkig sällskapslek på slutet som var allt annat än rapp och rolig. Stödpartierna var inte helt taktiska när de gick i småpolemik med Persson. Borde ha synkat bättre där. Framförallt Ohly. Vänsterpartiets väljarunderlag är så stabilt att de inte går över till den borgerliga sidan, speciellt inte nu när Folkpartiet har lämnat sin socialliberala politik som kan tänkas locka över de intellektuella vänsterväljarna.

Persson blir ju inte sämre retoriker med åren. Lugn och trygg. Och Freddan kopierar varenda trick och rörelse. Centern fyller ju platsen på skalan som moderatoerna lämnat. Nu tog inte Maud så stora chanser att presentera sitt eget alternativ utan agerade kartellens skällande hund.

Men varför är Leijonborg så nervös? Han är väl näst äldst som partiledare och har mött Persson och media många gånger. Ändå fiskar han efter orden i meningarna första dryga halvtimmen.

Som vanligt hade jag Klas Eklunds - Vår ekonomi på soffbordet under debatten. Boken är bra, även fast den är lite höger. Framförallt är den pedagogisk, så du behöver inte ett par NEKkurser under bältet för att ta dig igenom den. Det var rätt lite ekonomi i debatten, men boken fick komma till användning när Persson pekade på problemen med för stort överskott i bytesbalansen. Eftersom han inte förklarade vad problem är och det är få i bloggläsarkretsen som jag misstänker har koll svarar jag att det är såhär:

Vi producerar mer än vad vi konsumerar, det säljer vi vidare sen. Det är bra. Då kan vi finansiera välfärdsreformer och annat vi tycker att vi ska satsa på i samhället. Problemet är att inte handelbalansen per se (även fast jag har för mig att jag har läst nått om att det kan öka inflationen) utan att det inkommande kapitalet inte återinvesteras i svenskt näringsliv och ökar antalet arbetstillfällen och sätter fart på ekonomin utan lånas ut till utländska banker och framförallt delas ut till aktieägare, inte delas till de som arbetat ihop pengarna.

Partiledardebatten

Reflektioner såhär i en reklampaus

  • Är det nått internt skämt som bara studiopubliken fattar som går runt. Flera gånger har det helt opåkallat storskrattats. Eller är det jag som missat?
  • Stora karlar som knappt kan knyta sina slipsar.
  • Leijonborg är ju så nervös hela tiden. Är det därför han tyckte att det var en god idé att blanda prickig slips med randig skjorta.
  • Fredde imiterar Göran Persson allt bättre.
  • Killen som sitter bakom Hägglund (han i grön slipover) Är sååå medveten om att han är med i tv. Och han mörkar det sååå mycket.
  • Skönt med reklampauser, så att jag kan blogga. Fast min gode vän N skrev om det såhär på msn:

N says:De fördelar ordet till kapitalet. Vafan. De får ju redan halva tiden.
Word!

Varde ljus

Från tredje klass till jag flyttade hemifrån bodde jag på landet. Det sätter ju sina spår, såklart. Konstigt vore ju annat. Så när det blev strömavbrott nyss gjorde jag en snabbinventering av vad som fanns i kylen, drog upp kylen på max, ställde fram ljus och letade förgäves efter en ficklampa. Precis som när jag bodde i Länna.

Och efter en kvart såklart var strömmen tillbaka. Det är ju fantastiskt att bo i stan. Nu är det både ström och mysigt här!

lördag, februari 18, 2006

Moderat.se

Varför har moderaterna sin grafiska profil med inte sitt partiprogram publicerat på sin hemsida? Gillar de typsnitt bättre än politik? Eller försöker de dölja något?

Hurra

Igår låg jag helt sänkt i soffan framför tv:n. Magen liksom krampar ihop sig. Inte kul alls. Efter en va?-är-klockan-så-mycket ringde jag till sjukvårdsupplysningen som skickade mig vidare till vårdcentralen som givetvis var stängd.

Men idag är det så mycket bättre! Vaknade ashungrig och åt frukost, utan känningar. Firar det genom att baka kolakakor, som jag gjorde en inspirerad Mcgyver med och gjorde med honung och färsk ingefära. Ingefära i kolakakor är perfekt old school. Givetvis döpte jag receptet också. Angry bees.

torsdag, februari 16, 2006

Skärpning!

Hörru magontet! Ta och härja nån annanstans nu vettja! Nu har du lekt plåtlåda med min mage i över en vecka utan att jag fattat vad du kommer ifrån. Du är ju knappast släkt med stressmagontet eller magsjuken, eller någon annan magont jag stött på. Jag har bättre saker för mig än att försöka lista ut vad det kan var och bota det. Snart går jag till proffs för att bli av med dig. Capisce?

tisdag, februari 14, 2006

Elementärt min käre bloggläsare

Jag lyckades identifiera den buse som fickringde mig imorse. 07.17 enligt telefonlistan. Japp. Parallellen med statsrådsberedningens tsunamiefterspel är glasklar. Jag tänker inte uppge personens namn, men ett av personens framträdande drag (i den här bloggen) är att hen står för stor del av mitt dagliga koffeinintag.

Norge. Bildextra





En kort sammanfattning av de icke-mötesbundna aktiviteterna på Norgeresan. Du vet hur ett möte ser ut. Vet du inte det så får du en kort presentation: stolar, handgester, whiteboard och en och annan mötesfrukt. Krydda med en powerpoint så är du hemma. Värdet av att visa att jag faktiskt hördududu minsann varit på möte är rätt litet. Du får ta mitt ord på det. Men mest är sådana bilder tråkiga.

På bilderna finns en norsk reklam, en promenad, en andmatning och en debatt. Personerna är i huvudsak personer i ungdomsnykterhetsförbundsstyrelser i Norden och för Europa. Personen som ser misstänkt likt ut en sekretare i ett stort svenskt ungdomsnykterhetsförbund är vid fototillfället från Bates reklambyrå och menar att unga måste dricka sprit, annars är det något fel. Och dessutom, dricker du inte sprit som ung får du en stor medelålderskris.

Ansvarsutkrävande

Ansvarsutkrävande är intressant och högaktuellt. I KU granskas nu tjänstemän och statsråd. En prickning där kan innebära ett misstroendevotum. För Laila är det en reell risk, om man får tro mediefolket. Vi kloka statsvetare inväntar KU-förhöret innan vi uttalar oss. Nu kanske hon inte skulle sitta så länge till ändå. Men det är ju två med svenska mått ovanliga avslut som statsråd.

Dessutom skriver jag uppsats om ansvarsutkrävande. Visserligen i förvaltning, men det är relativt lika, principmässigt.

Privat ska jag utkräva ansvar från den person som ringde mig kl 7 imorse. När jag verkligen behövde sova. Listan på misstänkta är kort. Eftermiddagen kommer att ägnas åt inre spaning.

måndag, februari 13, 2006

Hemma

Nu är jag hemma igen efter en intensiv helg i Oslo. Bra möten, matade änder, fina lägenheter och trevliga människor. Mer orkar jag faktiskt inte skriva om nu. Tittar på High fidelity på trean. Det gäller att passa sig med popmusiken alltså.

torsdag, februari 09, 2006

Helgen

Förrförra helgen var jag hemma i Strängnäs. Förra helgen grodde jag fast i soffan med den fula men sköna filten över mig. Nästa helg börjar imorgon med ett späckat schema ända fram till måndag. Och eftersom jag är jättetrött blir det kortversionen.

Fredag
Seminarium om nationalekonomiska utvärderingar med favoriten Lars Tomsmark. Jag har gått hårt åt en utvärdering han gjort. De statistiska beräkningar har en säkerhetsgrad på mellan 20 och 80%, plus att han har galna jämförelsepunkter, så jag har fog för min kritik. Och det är väl därför vi får hans utvärdering.
Sen tåg till Göteborg med först fika med N och sen soloshopping fram till k 17. Då tåg med Rönnmarkskan till Oslo för partaj.

Lördag
Frukost hos Odrun, Juventes ordförande och transport på nått sätt till juventekontoret för möte med EGTYFs politiska grupp. Lunchen ägnas åt Juventes fredsmanifestation Sen ska jag kanske iväg till en utbildning med det norska projektet alkokutt. Där ska jag agera ond alkoholkapitalist i en paneldebatt och jag ska förhoppningsvis bli hårt ansatt och få mina lama argument synade och slaktade. Det ska bli otroligt roligt. Sen skulle vi visst gå ut. Eller om vi skulle till Hege och hänga. Förmodligen är jag helt ihjäl och vill sova då.

Söndag
Frukost hos Odrun. Sen möte med Martin, Juventes vice ordförande och några distriktsordföringar för att planera utbytesprogrammet. Det kommer att bli så bra, UNF:are åker till Juvente och jobbar och EU betalar notan. Tåg med Rönnmarkskan till Göteborg. Sova hos N.

Måndag
Åka hem. SOVA.

Sen är det kandidaten som gäller hela veckan.

På lediga stunder (what, who, when? What!) ska jag återuppleva den gamla fanzinkulturen. Lita på att det blir blogg på det vad det lider.

Refused are fucking dead

Dagens bästa nyhet är helt klart att äntligen kommer refuseddvdn. Hur länge har jag väntat? Fem år kanske. Och den kommer perfekt till min födelsedag! 19 April. Skriv upp det datumet i almanackan. Och när du ändå skriver upp datum kan du skriva upp min födelsedag. Den 23. Men refusedsläppet är viktigare.

Läs:

Studentliv

Universitetsstudier har sina sidor. En av dessa sidor är att man lever i en parallellverklighet. Eller kanske inte, men väl ett liv inte alltid som helt assimilerad.

Man har en lön som är avservärt mycket lägre än resten av landet har, en lön som inte bara ska täcka mat, hyra och kläder utan även kurslitteratur. Inte helt enkelt. Samtidigt så har man rabatter. 10 % på kläder här, studentpriser på böcker där och så är man seatfiller på tåg, buss och flyg. Ganska avsevärda rabatter där, om man som jag är över 26. Ett rätt ineffektivt sätt att organisera samhället. Bättre vore högre inkomster och samma priser som resten av omvärlden. Visserligen vore det väldigt dyrt för mig att resa, men jag är övertygad om att man kan lösa det problemet med fler sista-minutenbiljetter.

Samma är med tiden. Helt annorlunda. Jag vaknar gärna strax före kl 09 och börjar dagen med text-tv och morgonnyheterna. Och jag kan ibland ta ledigt ett par dagar i början av en kurs och bara göra ingenting. Samtidigt som jag får plugga betydligt mer än 8 h i slutet av kurser. Känt problem. Glammigt och glåmigt på samma gång.

Den här veckan har det inte gått så bra med studentdygnsrytmen. Inte för att jag har haft morgonseminarier eller varit tvungen att stiga upp i grisottan för att ta mig till Stockholm. Utan varje morgon mellan sju och strax före åtta har jag blivit väckt. Det har varit bussgods som meddelat att jag har fått paket, styrelsevänner som vill meddela sig om sitt liv via sms och imorse ringde en en myndighet ang. kompletterande intervjuer till min uppsats. Just det. Kl åtta. Imorrn har jag morgonseminarium om nationalekonomiska utvärderingar (det du Therese). Törs jag chansa på att inte ställa klockan och förlita mig på att någon hör av sig?

söndag, februari 05, 2006

Avhattning

Den här killen förtjänar nått slags pris för goda insatser i vänners tjänst. Nu senast för att han fixade sladdihopkopplingen mellan min dator och telefon!

helgblogg

Ligger i sängen fortfarande. Härligt. Nästan lika härligt som igår när la mig i mina nytvättade favoritlakan, nyduschad.

Du kan nästan inte slå det.

Har varit hemma i helgen. Skönt. Fick besök av Angelica i fredags. Masdjävlar och god mat bjöds det på. Ibland var igenkänningsfaktorn hög. Fick nästan The Officehyperventileringar ibland. Uffa.

Igår gjorde jag mest ingenting typ. Hade ett bra telemöte om UNF:s utvärderingar och förberedde kommande resor lite. Kollade upp mitt hotell jag ska bo på när jag drar till Kiev. http://www.kozatsky.kiev.ua/. Ligger mitt på frihetstorget! Eller ja. Mitt på torget är det väl ett torg, en fontän, staty eller nått. Men om du är nere med dina revolutioner ligger hotellet i halvmånen på torgkortändan.

När jag är i Lvov är hotellet lika snyggt, men de har ingen hemsida.

Har i uppgift att lära mig ukrainsk kyrilliska. Jag kunde lite när jag var i Polen för fem år sen, men det är som bortblåst nu. Har du något knep, Lisa?

torsdag, februari 02, 2006

Tussels in Brussels

Jag har köpt ny kavaj! När N hälsade på mig förra veckan hälsade vi på MQ:s slutrea och jag fyndade en kavaj för i mansmått mätt svinbilliga 400.

Det lyckades ju såklart inte hålla för mig själv, utan ryktet spred sig och kraven på att den ska luftas och visas bara ökade och ökade. Till slut gick det så långt att Utrikesdepartementets personal reagerade och krävde via mail att den skulle fotograferas och visas upp.

Visserligen kom inte önskan inifrån arvsfurstens palats direkt, utan via en av beskickningarna i de baltiska länderna. Men hey! Det räcker gott och väl för att jag ska lyda! Såhär ser den ut iaf. Går under arbetsnamnet "Brysselkavajen", eftersom den får sin premiärvisning i offentliga sammanhang där.