onsdag, maj 31, 2006

Idag firar vi

Att det norska barn- och familjedirektoratet (gud så fånigt namn) har godkänt en ansökan om att skicka en svensk volontär till vår norska systerorganisation Juvente. Nu är vi varma i kläderna och kan skicka fler, bara platser och engagemang finns! Det är kalas!

Det firas med att ta bort skägget och gå på fest.

söndag, maj 28, 2006

Stämsångschock

Jag har ju rejvat en hel massa om den fantastiska Jenny Lewis. Hon hade till för nån vecka sen helt gått under radaren hos mig, trots att hon borde ge fullt utslag. Nåja, jag tar igen det med råge nuförtiden. Söndagsslöade framför youtube och hittade videos med Jennys ordinarie band Rilo Kiley, men bara liveklipp med Jenny.

I folkbildningsanda bjuder jag därför på det bästa jag hittade. Jenny Lewis & the Watson twins framför både Run devil run och Big guns hos Letterman. Lovely.

lördag, maj 27, 2006

Nischad tjuvlyssnat.se

Om du inte kan få nog av tjuvlyssnat rekommenderar jag starkt den mer nischade http://konsum.wordpress.com. Där den svenska förlagan är allmän är den här fylld av galenskaper uppfattade av anställda inom kooperationen. Kanske något för Marcus att läsa?

Om det ploppar upp fler sådana här bloggar kanske Bodström får betydligt lättare att genomföra sitt buggningsförslag. Som jag faktiskt inte är emot sådär jättemycket. Jag menar, hur länge har man inte beskyllt politikerna för att inte lyssna på medborgarna?

torsdag, maj 25, 2006

Dutti ponke

Jag brukar ha överseende med ibland märkliga skoluppgifter. Jag litar rätt mycket på att mina lärare vet vad de gör och brukar hitta intressanta krokar att hänga upp konstiga böcker och lustiga tentafrågor på. Men den uppgift jag nyss löste tillhör de få jag inte tycker har gett mig något.

Att skriva 2000 tecken om att det var fel vinnare som presenterades i Big Brother efter ett pressmeddelande och presskonferens var kanske inte min kopp te.

Liket lever

...Eller, det finns hopp om´et.

Kåren igår. Hade himla roligt, trots att det varvades nuschlagerlåtar och den där hemska båtannalåten. Klimax nåddes nog när jag dansade sittandes på Emils axlar. Ja jäklar.

måndag, maj 22, 2006

Partiledardebatten

Lite sådär i trefjärdedelstid. Roligast hittils var när Leijonborg tryckte ner fel knapp och fick giftpilen "Det är svårt det där" av Göran.

Själv undrar jag mest hur Lars gör i riksdagen.

söndag, maj 21, 2006

David Brent vs. Johan Forsell

Johan Forsell är förbundsordförande för MUF. David Brent sålde papper i The Office i en hysteriskt rolig komediserie på BBC. Den här bilden hittade jag på Anna Herdys blogg, aktiv i Ung vänster och en bra snackventil under förra årets Emmabodafestival Arvikafestival. När jag såg bilden på Johan i Annas blogg var det såklart inte många tankesteg till fotosessionen i avsnittet där David ska föreläsa på ett motivationsseminarium. Texten får såklart stå för Anna, bildkopplingen däremot är min. Underskattad pose.




Styrelsearbete

Ytterligare en bild från Bryssel. Vi hade möte, också. Men inte hela tiden. Taget av Flisan, utanför representationen.

lördag, maj 20, 2006

DN:s livsstilstest

Såhär lever jag. Som en vänsterpartist, miljöpartist och folkpartist kombinerat. Men jag blir liksom inte klok på de här procentsiffrorna. Jag har ju sett och hört att några har genomgående högre procentsatser än vad jag har. Betyder det att jag lever mer som en soffliggare och de som en person som röstar?

SSU

Idag chattade jag med Anna Sjödin, som sitter som ordförande i en annan förbundsstyrelse, SSU. Tyvärr delade jag uppmärksamhet med ett gäng andra efterson vi chattade på aftonbladet. Jag ställde några frågor, men hon svarade bara på en. Hela chatten kan du läsa här, men jag kan bjuda på vår diskussion:

Andreas säger: Hej Anna! Vad tycker du att vi ska göra åt att så många unga dricker?
Anna Sjödin säger: Vuxna måste ta större ansvar för ungdomar och vara där ungdomar finns. Dessutom är det väldigt viktigt att vi har kvar systembolaget. Det gör att tillgången begränsas.

Det var ju, eh, offensivt. Behåll systembolaget och fler fältare och farsor och morsor på stan. Inte ett ord om att folkölet ska in på systemet eller fler fritidsgårdar eller lagar som upprätthålls eller att förvaltningsdomstolarna regelmässigt upphäver butikernas förbud mot att sälja folköl.

Jag tror att Elin kan peppa Anna att våga lite mer på det här området. Men jag kan ju passa på att bjuda på lite vad som står i SSU:s handlingsprogram från 2003:

  • Målet för den svenska alkoholpolitiken ska vara att minska den totala konsumtionen.
  • Nyttjande av hembränt alkohol ska motverkas.
  • Ålderskontrollen vid försäljning av folköl och tobak måste bli bättre.

Dear Bertie

Bert Karlsson säljer ett av hans få projekt som faktiskt burit sig, Mariann records. Det mesta andra har gjort både ekonomisk konkurs (Skara sommarland, Fameworld, etc etc) som moralisk (Ny demokrati). På nått sätt är det en vinst för den här samhällsmodellen att det finns så mycket trygghet att man kan starta stora projekt gång på gång, trots att de kånkar. Ett bra system ger trygga människor som vågar satsa. Otrygga system där en felsatsning innebär fattigdom gör att bara eliten kan satsa.

Nåja. `Nuff politik. Bert säljer sitt skivbolag för att folk sitter i stugorna och fildelar säger han. Det är ju naturligtvis sant, men det kan ju inte spela någon roll för Mariann.

Det är ju inte så att Vikingarna, eller Carola, eller någon annan av artisterna i det stallet tillhör den mest fildelade musiken, snarare tvärtom. Folk fildelar inte dansband eller schlager i någon utsträckning. Alls. Dansbandpubliken köper ju för fanken sina skivor på kasett fortfarande! Det är den gruppen, och ultrakonservativa hårdrockare som inte gått över till CD.

Snarare har väl Bert fått bra betalt för sitt företag. Warner säljer ju allt mindre av "ungdomsmusik". Där spelar ju fildelningen en jätteroll, precis som man satsar alldeles för kortsiktigt och inte fattade internet. Då vill man ju köpa bolag som säljer musik som de som köper skivor faktiskt köper. Medelålders är den grupp som köper skivor numera (och så Emil och jag). Och de gör det allt mer. Klart att Warner vill ha den kakan.

torsdag, maj 18, 2006

Sommarfestivalen

Japp, jag ska till sommarfestivalen i sommar. Kanske inte lika mycket popmusik som jag är van vid när det är festivaldags. Men å andra sidan har just popmusiken varit perifer de senaste årens festivalande. Jag har snackat alkoholkultur och sånt med festivaldeltagare istället. Men trots att jag arbetat en hel del i UNF:s tält de senaste festivalerna jag varit på har ändå popmusiken spelat en större roll för mig än för många andra festivalbesökare.

Det är en rätt märklig ekvation egentligen. Man blir proppmatad med svinbra artister under en långhelg, och då väljer väldigt många att dämpa upplevelsen med billig fylla. Hur smart är det egentligen? Jag har tio års festivalande under bältet och fortfarande inte löst det där. Nått år i slutet av nittiotalet testade jag att vara full på festival. Det blev väldigt mycket sämre.

Nu sticker den här bloggen iväg åt ett annat håll än jag tänkt. Tillbaka till ämnet. Jag ska ju på sommarfestivalen. Jäklar så roligt! Den 13-16 juli kan alla som vill vara med om "en helg med alla möjliga sorters aktiviteter. Det blir seminarier, utflykter och verkstäder, men också spontana boulematcher och skönt caféhäng." Och så är man på vackra Öckerö i Göteborgs skärgård. Det bästa är att det är öppet för alla, vem som helst får komma.

Själv har jag tänkt att jag ska blanda nytta med nöje och lära mig mer om privatekonomi, mer om alkoholreklam i tredje världen, havsfiska lite och tvåla till Robert i paintball.

tisdag, maj 16, 2006

måndag, maj 15, 2006

Matriarkatet

Hanna blev den lycklige som fick maj månads justerarskiva. Matriarkatet kallad och timsfylld med liknande musik som patriarkatet, fast den här gången framförd av kvinnor. Gummrock kanske? Inte heller den här gången by numbers, stegar väl lite mer åt countryhyllan med både Loretta och Dolly. Fantastiska låtar är det nevertheless. Och med öppningen diamonds and rust kan man ju säkert misslyckas. En orimlig ribba satt, men jag lyckades bra tycker jag själv. Andra godbitar är Wendy McNeils (smågalna) dragspelsvals, Lorettas gospelcountry och såklart Jenny Lewis. Som jag såklart ska tacka Mandy så mycket för tipset.

Här är låtlistan!

Joan Baez - Diamonds and rust
Janis Joplin - Me and Bobby McGee
Martha Wainwright - Bloody mother fucking asshole
Wendy McNeill - Such a common bird
Jenny Lewis with The Watson twins - The big guns
Loretta Lynn - High on a mountain top
Hello Saferide - San Fransisco
Emmylou Harris - Wrecking Ball
Dolly Parton - Coat of many colors
Marianne Faithful - Broken english
Patti Smith - Gloria
Cat Power - After it all
Joni Mitchell - Carey

söndag, maj 14, 2006

Bryssel

Nu har jag kommit hem från Bryssel. Halft iaf, sitter i min brors lägenhet och snyltsurfar på en generös grannes bredband. Planen var att åka hem och sitta med min uppsats, men ett möte med kommunikationsutskottet kom i vägen. Bra att det blir lite tempo i vårt arbete där, det har varit väldigt mycket europa den här våren. Ska bli bättre på att prioritera så jag hinner med båda. Det är ju en hel del stora grejer vi har att genomföra i utskottet.

Men, det här skulle ju vara en liten kort mötesrapport, så här kommer den. Bilder kommer till veckan, antingen här eller på burken. Troligtvis på båda.
På det mer personliga planet är det kul att jag börjar hitta i Bryssel. Och faktiskt får bättre koll på den övergripande strukturen i EU, bara genom att ha besökt byggnaderna. Det är ju det där med minnesteknik.
Besluten som togs gick efter vad jag hoppades på, i huvudsak. UNF får en ny grafisk profil, och aningen förändrad logotyp (den grå texten blir i samma färg som resten av loggan). Det var viktigast för mig att få igenom, sen blir UNFs kongress troligtvis lika lång som vanligt, men man lägger hela första dagen på demokratiskolning för alla, ombud som verkstadsfolk som lägerdeltagare. Alla ska fördjupa sina kunskaper i folkrörelseparadgrenen demokrati. En bra ombudsskola blir det, bland annat. Dessutom blir temat för kongressen "jämställdhet", efter initiativ från IOGT-NTO. BRA!

onsdag, maj 10, 2006

FS i helgen

Japp. Vårens andra FS börjar lite sådär halvt och halvt imorrn. I princip hela förbundsstyrelsen åker ner redan imorrn bitti och politikturistar medelst studiebesök i Bryssel. Jag kommer först på senare, och eftermiddagsstrosar med Carina. Kul ska det bli! Jag ska se till att inte glömma nån choklad på flyget den här gången...

Jag har laddat telefonen med en massa härligt inför resan. Men jag antar attt jag inte kommer att lyssna på annat än Jennie Lewis w/t Watson twins platta Rabbit fur coat. Det borde inte någon annan göra heller. i vissa stunder är jag övertygad om att vackrare indieamericana aldrig spelats in. Säkert har jag fel, men det här är så fint att jag dör.

tisdag, maj 09, 2006

Färdig

Nuså. Skiva bränd, omslag klart och jag är mycket nöjd. Tyvärr ett smalt tema, borde vara bredare men det är faktiskt inte riktigt jag som bestämmer allt helt själv.

Så funkar jag

Att samtidigt läsa politiska bloggar som att skriva uppsats kräver en betydligt högre grad av semantisk split-vision än vad jag har. Man kan ju inte använda ett hur politiserande språk som helst. Så jag fick skriva om lite.

söndag, maj 07, 2006

Dessa blandskivor

Kommande helg blir i Bryssel. Förbundsstyrelsen ska ha möte och såklart lägga all tänkbar energi på hur man kan utveckla organisationen. Och till varje möte får ju den valda mötesjusteraren en skiva. Det här blir naturligtvis inget undantag den här gången. Men det börjar ju bli svårt att tänka ut teman som är smarta och breda, och som såklart har bra musik. Jag hade tänkt att göra en "berömda producenter", men det blev helt sjukt konstigt och riktningslöst. Lite för nördigt också kanske.

Men nu rullar skivan på. Har en bra riktning och bra låtar. Men resultatet får du läsa först när jag kommer hem igen.

lördag, maj 06, 2006

opepp

Klassfest ikväll. Gamla fina samhällsanalys och välfärdsutveckling. Inte alls peppe egentligen, men efter att få på mig en vit vintageskjorta, svart slips, brun cardigan och putsat upp chelseabootsen kan jag nog stå ut med att hamna på förfest iaf!

Fler tips ur DN

Dagens ekonomibilaga i DN var synnerligen läsvärd. I vanliga fall måste jag kisa igenom artiklarna innan jag kan läsa dem på riktigt för att jag inte ska bli på dåligt humör, men idag var det två artiklar med högt läs- och informationsvärde.

Först ut var en intervju med arbetsmarknadsministern Hans Karlsson. Han får stort utrymme att föra fram det han vill säga utan att reportern pricksjuter sönder argumentationen med argument från högerkartellen. Nu får Anders Borg möjlighet att yttra sig, men det är knappast något pulver i det han har att säga, snarare är han väldigt defensiv. Kort sagt driver Hans två teser. Den ena är att högerkartellens förslag om hur arbetsmarknaden ska fungera är allt annat än löntagarvänliga. Det råd som föreslås inrättas och som ska ha vetorätt mot nya arbetsmarknadsreformer är, och här är jag och Hans överens, crazy business. En överrock på politiken utan att kunna utkräva något ansvar eller på annat sätt kunna kontrollera den är väl kanske inte riktigt på det sättet man bygger en demokrati på.

Den andra tesen, att Moderaterna för fram ohederlig statistik har varit mer debatterat. Vi har inte 1,5 miljoner arbetslösa i det här landet. Så tillvida man inte räknar ohört kreativt, vilken Moderaterna har gjort. Räknat alla studenter som arbetslösa bland annat. Moderaternas Anders Borg brukar ju ges möjlighet att just prickskjuta sönder sossarnas argument, men här får han dels väldigt liten plats och dels är han väldigt defensiv. Säger bara att det behövs många stät att räkna arbetslöshet på. Skäms han över (m)s sätt att räkna och känner att han måste förminska det egna partiets argumentation. Kommer han rent av ut ur garderoben som intellektuellt hederlig?

Den andra artikeln är också något ovanligt för DN. Deras samhällsekonomiske krönikör Johan Shück analyserar och dissar högerkartellens förlag om sänkta arbetsgivaravgifter. Snedvrider konkurrensen och skapar godtyckliga gränsdragningar.

Läs intervjun med Hans här och ekonomikrönikan här.

fredag, maj 05, 2006

Idag läser vi Lotta Fogde

Lotta Fogde är en klok person. Det visar hon inte mist på DN:s ledarsida idag. Temat är politiker kontra tjänstemän, eller tjänstemannapolitiker och politikertjänstemän. Hur man idag hellre ser att personer från politikens output får politiska uppdrag än att personer från inputsidan blir tjänstemän.

Såhär skriver hon bland annat: Att det applåderas när politiska poster tillsätts med icke-politiker, medan motsatsen ofta väcker kritik, borde stämma till eftertanke. Är denna obalans sakligt motiverad? Blir Sverige bättre om vi har färre politiker?

Läs hela hennes kolumn här:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=578&a=542291&previousRenderType=2

torsdag, maj 04, 2006

Sist på den nyktra blogghimlen


create your own visited countries map
or vertaling Duits Nederlands

18 länder, eller 8% av alla. Jag hoppas på att det minst är 19 innan året är slut. Men kartan är ju lite galen. eller så är det jag som har fel., Är Tibet ett land eller inte? Inte för att det gör fler länder på min lista, men det kan ju vara kul att veta.

Låt hoppet fara

Nu cyklar jag ner på stan och hänger lite med Susann på Studio C. Vårfrisyr hägrar

Och jag undvek skickligt att säga något om att Susann är en klippa. Det hade ju varit en väldigt fånig vits.

onsdag, maj 03, 2006

Fler organisationsfunderingar

Du vet ju hur det brukar låta om unga. Lata är de, och inte bryr de sig om att engagera sig för omvärlden. Det går utför med demokratin. Naturligtvis är det inte sant, gnäll av det här slaget har ju alltid funnits. Visst är det inte helt enkelt med att få folk att organisera sig, men det är inget inte lite hårt arbete inte klarar av. Eller, om du vill undvika en trippelnegation, hårt och gott arbete klarar av mycket i organisationsvärlden. Se bara på IOGT-NTO:s medlemsökning. +12 000 på ett år. Det klarar i princip bara nystartade organisationer av.

Den senaste tiden har jag blivit så himla glad över ett par saker som visar just det resultatet.

När jag var i Skövde och besökte Skaraborgs DåM var det en kille som hade cyklat fem mil bara för att få vara med på årsmötet. 2,5 mil på kvällen, sov i sommarstuga och sen upp i ottan och cykla 2,5 mil till. Bara för att få vara med att besluta om hur man ska göra i distriktet under det kommande året.

Dessutom har vi haft kårval nyligen. Vänsterns studentförbund hade inte mycket pengar, men ett jäkla engagemang. Förra mandatperioden gjorde de sig obekväma i fullmäktige genom att motionera om allmänpolitiska saker som att bojkotta Israel och dyligt. Som bäddat för att tappa populäritet i ett fullmäktige som påstår att det inte finns några konfliktytor eller ideologiska frågor i sin verksamhet. Efter att ha lagt ner en massa tid och väldigt lite pengar i en valkampanj kammade man hem flest mandat i fullmäktige. Och tvåa kom det fantasifullt namngivna Fack ju. Ett samarbete mellan ett gäng studentfack. Tillsammans får de två partierna 21 av 39 mandat. Det nyktra alternativet, Café tufvan backade rejält från 12 mandat till 2. Men så har de inrättat en populär och drogfri mötesplats här på skolan. Uppdrag slutfört liksom.

tisdag, maj 02, 2006

Organisationstankar

Idag har jag fått omkring 30 mail. Det är från företag som vill sälja bläck till mig, det är från lite styrelsefolk och det är från några vänner som inte bor så nära, men som jag gärna har kontakt med. Men gladast är jag helt klart för mailet från en av våra medlemmar som läst igenom möteshandlingarna till kommande FS-möte och skrivit vad hen tycker att vi ska besluta. Det är så jäkla bra, jag tar såklart jätteintryck av vad som står däri och hoppas att fler tar sig den möjligheten. Visst är vi 14 som sitter i styrelsen kloka personer, men hela organisationen är ju fullpepprad med just kloka personer med mycket att säga.

Fler borde ta sig lite tid att läsa igenom bilagorna och köra lite OP mot FS (knäck den koden om du inte kan) direkt, eller lägg ut dina synpunkter på sobban så att fler kan läsa dem och tycka till!