tisdag, oktober 31, 2006

A blast from the past


Foto: UNF Jämtland
Här ser du mig, utanför Länsrätten i Östersund, år 2000. Jag ska precis till att vittna i ett förvaltningsmål där socialnämnden i stan ska försvara att man gett en butik förbud att sälja folköl under ett halvårs tid efter att man varit skandalslapp i kontrollerna under en längre tid. Butiken överklagade domen och länsrätten gick på alkoholkapitalets linje. Surt.

Pepp

Den svenska hösten har tagit över folks humör. Robert är lite under vädret (anglicismer är det enda rätta), i Växjö är det precis som vanligt på hösten, som att leva i ett akvarium. Hopplöst är det. Det ljusnar kanske i december, eller framåt mitten av maj. Beroende på hur temperaturkänslig man är.

Tur att farbror Andreas har ett enkelt botemedel. Ingen kan vara nere som är nere med den här länken till katter som gillar musik.

fredag, oktober 27, 2006

Gone

Mitt resandefacit är ju kanske inte det bästa, så frågan är om jag inte utmanar ödet mer än nödvändigt idag. Ska flyga till Stockholm under den värsta stormen sen Gudrun. Under den natten satt jag i en buss på en skogsväg och såg en hel skog blåsa ner runt och över mig. Men jag är ju inte det minsta fatalist, så klart att det går bra. Min kusin ska gifta sig, det ska bli kul. Ska om inte annat sporta en synnerligen skarp outfit. Bild på den kommer!

Jag har laddat upp med rejält bra musik också. Gammalt och nytt. Solomon Burkes nysläppta countryalbum "Nashville", Deportees - damaged goods, Jan Johansson - Jazz på svenska, Nina Ramsby & Martin Hederos - Visorna och Monster - Gone gone gone / A bash dem. Lite jazz, lite soul, lite country (pyttelite) och en knivsudd funk. Hurra.

tisdag, oktober 24, 2006

Gott och blandat

Som folkrörelsemänniska blir man sjukt kompetent på de mest skilda saker. Texta skyltar, svänga ihop mat åt trettio pers för nästan inga pengar alls, skriva, listan kan göra jättelång. Idag fick jag ett erbjudande om att göra nått nytt. En IOGT-NTO-förening i Stockholm hörde av sig och ville att jag skulle komma och föreläsa om kaffe. Prata om kaffesorter, kaffedrinkar, rättvisemärkning och sånt. De hade kommit till insikt om att man i rörelsen gärna dricker kaffe på möten och tar en latte när man fikar på stan, men att det ofta stannar där. Mitt uppdrag skulle alltså vara att både bredda och fördjupa smakpalett och kunskaper. An offer i couldn´t refuse. Så nu ska jag planera en helkväll med kaffetema.

Utåtriktad Planläggande Abstrakt Tänkare

I det nyktra blogguniversat är den senaste trenden ett personlighetstest. Jag vill ju givetvis inte vara sämre och tog samma test, med liknande resultat som de andra, eller i alla fall Kamilla, Helene och Erik och Marcus. Är det så att man formas av organisationslivet och utvecklar de här egenskaperna eller är det organisationer som lockar till sig en typ av personlighet? Jag spelar safekortet och säger "mitten". Helt oproblematiskt är det nog inte hursomhelst.

SÅDAN ÄR DU:

Du är mycket intresserad av, vad som pågår i din omgivning. Du gillar att prata med andra (nästan oberoende om vad det handlar om) och att vara med, där "det sker".

Du gillar att ha struktur och ordning i ditt liv. Du använder troligtvis din kalender flitigt för att hålla koll på de saker du skall komma ihåg. Du fattar snabbt beslut – även när det gäller din värdering av andra människor. Därför kan din omgivning uppfatta dig som lite dominant emellanåt.

Du fokuserar på "the big picture" och tycker om att teoretisera över VARFÖR saker fungerar som de gör (medan du inte bekymrar dig så mycket om detaljerna). Du är en kreativ person, som gillar att experimentera.

Du tänker logisk och värdesätter problemlösning där du får använda huvudet. Du är en ärlig och renhjärtad person, som bedömer andra människor utifrån samma värderingar som du bedömer dig själv.

söndag, oktober 22, 2006

Mat! Äpple- och tranbärsgryta

Jag gillar att baka och laga mat. Faktum är att min första karriärplan var att bli konditor. Men jag tror att det är bra att jag har det lite som fritidsintresse med god mat och inte som yrke. I går fick jag hursomhelst en idé jag var tvungen att testa. Äpple- och tranbärsgryta. Riktigt gott blev det, så jag publicerar mitt ungefärrecept här. Smaken är föga förvånande ganska traditionell svensk husman, med en fruktigare touch. Det är ganska mycket mat, jag fick använda mina två stora grytor, men har man en tvättbalja eller minräknare så kan man nog enkelt lösa det problemet.
800 gr nötkött i bitar (jag använde högrev)
1 pkt bacon
1 gul lök
3 msk tomatpure
2 burkar krossade tomater
4 färska tomater
5 palsternackor
1 mellanstor kålrot
3 gröna äpplen
2,5 dl koncentrerad tranbärsjuice
3-4 msk kalvfond
4-5 lagerblad
Börja med att bryna tomatpuren en aning. Svetta löken och lägg i köttet. När köttet fått färg häller du i tomat, både kross och de färska, lagerblad och kalvfonden. Låt koka 10-15 min. Hacka och lägg i rotsakerna och låt koka en halvtimme till. Häll i tranbärsjuicen och äpplena. Koka en kvart till, eller tills frukten och grönsakerna är mjuka och köttet är mört. Salta och peppra efter behag, men tänk på att inte ta över smaken från ingredienserna. Det är också jätteviktigt att du rör om ofta, då det är lätt att det bränner vid eftersom det är ganska lite vätska och förhållandevis mycket socker.

fredag, oktober 20, 2006

Heads up, folkpartisten!

Nästa gång blir det folkpartiet som får svara på frågorna. Så sätt igång och fundera Peter!

Följetongen del 1, miljöpartiet

Här är mina frågor till mina vänner i miljöpartiet. Se det som en utmaning, Robert, Helene, Fredrik och Erik! Svara i din blogg, som kommentar eller till min mail.

Miljöpartiet är ju inga principiella motståndare till att privatisera offentlig verksamhet. Jag har förstått det som att man är rätt pragmatiska till det här. Tror partiet att partiet ger en bättre kvalitet så vill man privatisera och tror partiet att risken för att marknaden inte kan hantera frågan så vill man ha kvar den i offentlig drift.

Som tjänsteman i offentlig förvaltning har man en särskild ställning. Det manifesteras inte minst i att man i har grundlagskyddad rätt att inte bli straffad om man går ut i media och avslöjar om något är galet där man jobbar, och man har källskydd om man tipsar media. Om man är anställd av ett företag som utför offentligt finansierade uppgifter har man inte samma skydd. Det innebär bland annat att man som medborgare har svårare att bedöma den förda politiken. Hur tycker du som miljöpartist att man ska hantera att man skapar en förvaltning som inte kan larma när något blir fel?

Nästa fråga är kanske lik den förra, men den är inte mindre intressant för det.
Idag konkurrerar skolorna med varandra om att få elever. Mer elever ger mer pengar till skolan och man kan skaffa nya läromedel och anställa fler lärare. Som lärare blir ens anställning beroende av hur många elever man lyckas locka till sig, om man hårdrar det en smula. Hur ska man undvika risken att lärarna säger ifrån när man tycker att eleven gör något fel? Att skapa konflikt innebär ju att man riskerar att bli av med den eleven/kunden/intäkten

Det här med skolan är kul. En fråga till:
Varje elev ger en bestämd summa till skolan. Men alla elever ”kostar” ju inte lika mycket, vissa behöver mer stöd än andra. De flesta kommuner har därför en speciell särskolepott för att täcka upp de extra kostnaderna. Sedan den reformen infördes har antalet inskrivna i grundsärskolan ökat med 62 %. Fler och fler elever med en lindrig utvecklingsstörning skrivs in i särskolan för att det ger mer pengar till skolan, trots att man tidigare klarat av den vanliga skolgången. Pengarna är inte heller öronmärkta till den enskilde eleven utan går in i skolans allmänna budget. Det finns alltså klara morötter för skolan att överinskriva elever i särskolan och sen inte ge dem det extrastöd de behöver. Hur tycker du att man ska sköta skolornas finansiering?

Slutligen en annan typ av fråga. En sökning på partiets hemsida avslöjar att ni vill införa garantier i den offentliga sektorn. Visserligen inte så många som kristdemokraterna och folkpartiet i valrörelsen men ändå har ni fångat upp ordet och använder det.

Om man inför en, som miljöpartiet i nyköping vill, tjänstegaranti i kommunen där man tydligt spaltar upp vad man har rätt som medborgare att förvänta sig av den kommunala servicen. Kan man som medborgare inte längre förvänta sig att man blir omhändertagen efter sina förutsättningar när man blir gammal längre, utan bara som kommunen har satt upp vad man vill erbjuda. Förut har man kunnat lita till att man kanske inte får allt man begär, men att man kunde påverka innehållet. Hur tycker du att man ska sköta äldreomsorgen så att de äldre får bästa möjliga vård efter sina villkor?

torsdag, oktober 19, 2006

Jag är så himla bra!

Jag tränar minst tre gånger i veckan! Det är en helt enorm förändring av mitt liv.

onsdag, oktober 18, 2006

Bloggen

När jag bytte från tapetbrunt till anteckningsblock på bloggen gnälldes det lite. Jag kan väl till viss del hålla med om det som stod, men tyckte nog att det var lite fräckt. Den här nya designen har jag inte hört nått om. Är det ett tyst godkännande eller har man resignerat?

tisdag, oktober 17, 2006

Följetong

Jag tänker starta en följetong i bloggen! Anton har försökt att gå igenom alla kommuner i sin blogg, men han har slutat eller tagit ett jättelångt uppehåll. Jag skämtlanserade att jag skulle presentera en myndighet om dagen här. Men det skulle ta 1,5 år eller nått. Förutsatt att jag bloggade betydligt oftare än idag.

Istället tänker jag ställa några frågor, som jag tänker mig ska besvaras av mina vänner inom de politiska partierna och ungdomsförbunden. Först ut kommer nog miljöpartiet att vara. Så håll utkik här Helene, Robert och Erik. Om ni vill tänka lite extra i förväg så kan ni fundera på temat förvaltning och demokrati. Jag är nämligen jättenyfiken på hur man resonerar kring de frågorna i partiet.

måndag, oktober 16, 2006

tf. statsminister

Det här med att vi har en ny regering har väl knappast undgått någon i landet. Förutom mig då, typ. Jag är helt med på tåget vad gäller valresultat och vad det innebär för mig och andra i landet. Det enda jag inte kan begripa är att vi har en ny regering. Eller, jag är med på tåget så långt som att vi inte har en socialdemokratisk regering längre

När Reinfeldt blir presenterad som statsminister så känner jag rent instinktivt att det borde stå tillförordnad statsminister, eller nått sånt. Jag förstår att han är statminister, men att känslan inte riktigt är med. Den nya regeringen känns temporär. Lite kul är det.

torsdag, oktober 12, 2006

Ny funktion

Den sen igår utlovade funktionen är här.

Jag har, precis som Pierre, skaffat mig ett flickrkonto. Har ägnat nån timme till att få databaskopplingen att funka, och att få bilderna att visas som jag vill. Det var länge sen jag fick hålla på att peta med kod såhär. Tror att det var när jag jobbade på reklambyrån, 1998-99. Men det satt, efter lite uppfräshning.

Hursomhelst visas nu 5 stycken slumpvisa foton i högermarginalen. Det är jag mycket nöjd med!

onsdag, oktober 11, 2006

Nu har jag gjort en överflyttning av bloggen till ett nytt skal. Såhär ser det ut nu, och det kommer inte att ändras på ett tag nu, mer än detaljer, och så kommer det nog en ny funktion.

Skal

Jag har bytt tillbaka till det gamla skalet på bloggen. Det nya strulade en del, och jag håller på att mickla lite med bloggen. Det är bara en övergångslösning, snart blir det nytt igen.

Begrepp

Igår var det ytterligare ett besök på stallet. Vad har tagit åt mig egentligen? Träffade mycket folk jag känner och tyckte att det var märkligt innan jag kom på att freds- och utvecklingsmagistarna hade kursfest.

Ikväll blir det galej igen. Countrygotsoulkalkylerna Deportees spelar på Kafé Delux. Men innan det blir det deffning på simhallen.

Haha, deffa förresten. Finns det inget bättre ord? Gymma? Nä. Träna? För ospecifikt. Förslag?

måndag, oktober 09, 2006

Helgen - a brief history of

Helgen bjöd på mycket skoj. Skivmässan ruinerade mig kanske inte så mycket som jag befarat. Men det blev iaf tio skivor. Kompletterade och hittade nytt. Talking heads, Tom Petty, The Jam, Mink DeVille och Jimmy Cliff bland annat. Två utgångar, gjorde campusdubbeln - båda kårerna. Alla jag har läst med har typ slutat så det är bara nytt folk. När jag hamnade i slang med några A-kursare frågade om jag var professorsstuderande... Jag känner absolut att jag börjar göra mitt i den här världen. Tränade nått vattenaktigt också. Qigongvattengympskombo. Första och sista gången. Såg nya delar av Växjö också. Späckad helg.

fredag, oktober 06, 2006

Regeringen

Efter förutsättningarna är jag nöjd med regeringen. Bra statsråd på folkhälsoområdet, EU, jämställdhet och miljö. Jag är väl mindre nöjd med folket på finansen och kulturen. Men man kan inte få allt.

Att Bildt blev utrikesminister är inte så stor skräll som man försöker göra det till. Det finns fler gamla moderater än vad det finns nya. Och de måste ju vara representerade i regeringen. Annars skulle Reinfeldt vara oerhört internt beroende av opionsmätningarna. Sviktar de där så får han ett parti emot sig, det vill ju inte en maktspelare.

onsdag, oktober 04, 2006

Ledig

Nu har jag varit ledig i två dagar. Härligt. Har tvättat fönster, sorterat lite skivor, tittat på tv, hängt på stan, varit på bio. Precis som det ska vara. Har hunnit med ett pass bodypump också.

Men nu är det nog! Imorrn blir det föreläsning (is the united states an european power?) och lite UNF.

Men innan dess ska jag hinna med en utgång också. Bara jag masar mig upp ur soffan.

måndag, oktober 02, 2006

Summa seminarium

Förra veckan förberedde jag dagens seminarium. Jag och tre till hade ansvar över att leda en tvåtimmarsdiskussion kring temat att konstruera den Europeisk unionen. Det var lite lösligt i kanterna i boken, men vi hade fyra perspektiv att använda.

Jag fick ansvar över att leda frågan om genusperspektiv i den europeiska integrationen. Hade en kort dragning över vad kursboken tagit upp och ställde frågan
EU tar hänsyn till klass- och landsintressen i sin politik. Klassintresserna väljer man att rösta om till parlamentet och landsintressena har man valt att kvotera. Det finns alltså ingen möjlighet för en italiensk feminist att rösta på en likasinnad finsk kandidat, utan endast på italienare.
Vad skulle hända om man införde en konfliktlinje till utöver klass och land?

Efter lite förvirring hade vi en ganska givande diskussion. Trots att en feministdebatt allt som ofta stannar vid att man gräver ner sig i skyttegravar och inte kommer förbi arv/miljö-diskussionen. Detta trots att vi hade motsatta ståndpunkter i gruppen. Vi enades (nog) om att EU bör vara en föregångare för länder med tydligare patriarkala strukturer genom att ta sitt mainstreaminguppdrag (att alltid beakta genusaspektiv i sina beslut) på allvar och att ha jämställda insitutioner.

Roligt var också att läraren lyfte att lagar alltid är skrivna i mansform. Åh, så bra borde alla seminarier vara.

FS-möte

Idag är sista jobbdagen på tre veckor. Imorrn blir det ledighet. Jäklar så jag har gjort mig förtjänt av det.

Helgen gick bra. Trollhättan såg jag inget av, men mötet gick enligt planen. Det var kul häng med juventefolket också. Oslo kanske ska läggas till listan på tänkbara städer att arbeta i? Stockholm leder fortfarande med god marginal. Den skiva jag gjorde fick Jonte, han har säkert koll på några av låtarna. Men jag vet ju inte på förhand vem som ska få det. Temat var "korta noveller". Låtar med texter som fungerar (hjälpligt) utan musik. Det var lite tight om tid att gå igenom så många skivor så jag fick gå efter en top-of-mindprincip. Jag döpte plattan till Seven inch stories, låtarna är ju så bra att de har eller borde ha släppts som singlar och tagit sig in på topplistor. Seven inch stories är också namnet på ett seriefanzin jag och en kompis gjorde för länge sen. Eller, jag gjorde bara logga och layout. Det fina i kråksången var att det följde med en vinylsingel där låtarna skulle följa huvudhistorien i tidningen. Jag har kvar några exemplar om någon vill ha.

Här är låtlistan hursomhelst:
Tom Waits - Martha
Bruce Springsteen - Highway patrolman
David Bowie - Space oddity
Jenny Lewis with the Watson Twins - Rabbit fur coat
Bob Dylan - Hurricane
The Band - The Weight
Belle and Sebastian - Lazy line painter Jane
The Clash - Wrong ’em boyo
Kris Kristofferson - Sunday morning comin’ down
Johnny Cash - Folsom prison blues
The Hellacopters - I’m In The Band
Kaizers orchestra - Ompa til du dør

Klicka på länken för att läsa låttexten

Såklart skulle jag ju avsluta med en låt på norska när vi hade norskt besök. Tyvärr glömde jag en låt jag hade på minneslistan. Jag skulle ha med Paul Simon - Duncan. En fin historia om en fiskarson. Annars på skivan så finns det historier om en gammal man som ringer sin ungdomskärlek (Tom Waits), En sann historia om en boxare som blir oskyldigt dömd för mord (Dylan), en berättelse om ett brödrapar där en är polis och den andra kriminell (Springsteen, låten ligger även bakom filmen The indian runner, av Sean Penn) och rena bagateller som att spela i ett band och inte bli insläppt på spelstället (Hellacopters).

Men som sagt, nästa skiva blir lite mer av en utmaning.