måndag, november 27, 2006

tjutre - vaffö de?

Idag fick jag senaste numret av IOGT-NTO:s medlemstidning Accent. Blandade intryck, som vanligt. Vuxenflumpedagogen Kay Pollack på ettan, lite annat flumgull för en betydligt smalare målgrupp än vad tidningen har läsare i resten av tidningen. Man hade inte låtit de stora alkoholpoltiska händelserna gå redaktionen helt förbi, alltid nått. Ny regering och EU:s alkoholstrategi presenteras. Bra det, men det var ont om det matnyttiga för tidningen.

Ibladat låg också medlemskortet för 2007. Nytt för i år är att man har ett medlemsnummer. Jag fick nummer 23. Det känns lite märkligt. Vad har man baserat den nummerserien på? Inte förnamn. Det borde ju finnas långt fler än 23 Agnetor, Andersar (Jag har väl koll på minst 4-5 stycken) och Ahmed i rörelsen. Det kan ju inte heller vara nån åldersprincip, eller medlemslängdsprincip, eller efternamn. Jag är förvirrad.

Bang on target

Gjorde ett test, här, om vad jag borde ha studerat. Passar ju fint såhär i slutet av min studieperiod. På en handfull frågor räknade datorn ut att jag var den här typen:

Your Learning Style: Innovative and Independent

You are determined and driven. Confident in your abilities, no field is too difficult for you.

You Should Study:

Astronomy
Biology
Chemistry
Design
Engineering
Philosophy
Physics
Political Science

Inget fält är för svårt för mig, jo jag tackar...

söndag, november 26, 2006

Nyår

Nyår är rätt värdelöst egentligen. Iaf för mig. Jag har liksom inte kvar det där gamla grabbgänget i Strängnäs som kan träffas och ljuga när tillfällen bjuds. Mina vänner är så utspridda i landet att det inte heller är läge för en gemensam fest. Är på universtietet åker så många hem över julen, så det är inget alternativ att stanna här. Så nyår, och midsommar för den delen, blir ganska råddiga i att hitta eller hitta på nått skoj.

Men i år tänkte jag åka till Östersund. Där har jag ju gott om vänner. Nån som vet nått skoj som händer?

Grejen

Nä vänner, det blev inte hiphop av mig på rekordtid. Möjligtvis en transformation. Men just nu är det inte min Missyplatta som är grejen. Det är Jacques Brel som visar hur man laddar en låt med känsla:

Got my priorities straight

Borta halva veckan, men har ändå hunnit med mina tre pass. Ett i Helsingfors, ett på vägen hem och ett precis nyss. Det ser bra ut!

torsdag, november 23, 2006

Allierad till vilken nytta?

Även här i Växjö tog Alliansen makten över kommunfullmäktige. Med 30 mandat mot 29 för S+V+Mp och 2 för Sd styr man fullmäktige. Här har man tydligare än i rikspolitiken anammat en vänsterretorik.

Här har man nämligen beslutat om att genomföra den budget som S+V+Mp gick till val på, inte sin egna variant. In till minsta interpunktionstecken sitter nu borgarna och administrerar en rödgrön politik efter eget beslut.

Vem vann? Vem förlorade? Vem kan hålla någon för ansvarig? Hur ska jag som väljare resonera?

Ingen vanlig vara

Har varit engagerad i alkoholpolitiken i lite drygt sju år. Har nästan bara sett försämringar och ibland känt att det enda man gör är att bromsa en utveckling med förjävliga konsekvenser. Men inte den senaste tiden. För första gången känner jag att det finns läge att ta ett steg framåt.

  • Nye Folkhälsoministern är tydlig för en solidarisk alkoholpolitik
  • ...och har Finansministern med sig. (Även fast han varit lite otydlig på vad alkoholskattens största förtjänster är. Det är ingen fiskal skatt, Anders Borgs, det är en solidarisk!)
  • Finland har insett att det var idiotiskt att sänka alkoholskatten. Där slåss man om NÄR man ska höja, inte om)
  • EG-domstolen menar att punktskatt skall betalas på alkohol som köps på distans
  • EU:s alkoholstrategi har presenterats, och trots att den blev försenad och skamligt urvattnad (jävla industri, jävla er!) har den poänger i sig själv och genom sitt blotta existerande. Nu finns det något att hänvisa till, och det är ett förstasteg.

Nu väntar jag kallt på att det andra domstolsmålet, om huruvida internethandel med alkohol ska vara tillåtet eller inte skall avgöras. Jag räknar kallt med att generaladvokatens yttrande nästa vecka klart slår fast att det inte är tillåtet.

Framtiden då?
Jag önskar mig blott följande:
  • EU på allvar fattar att alkohol inte är en vanlig vara och inser det knäppa med att det är tillåtet att föra in 230 liter alkohol från ett annat land när det bara är tillåtet att föra in 10 liter bensin, och 15 kilo fisk.

Note to self

Kom som sagt hem igår. Har mest hängt med Emil, pizzat och tittat på första gudfadern. Bakade ungkarlspepparkakor också. Köp pepparkaksdeg och osthyvel, går på ett kick.

Det här ska jag bli bättre på. När jag varit borta, struntat i att ta det lugnt på helgen och pluggat hårt ska jag härmed alltid kompa ut en dag ASAP. Annars blir den här bloggen full av fulgnällbloggande, även fast det var befogat senast.

Hemma

har varit i Helsingfors några dagar. Först på europeisk kurs i alkoholpolitiskt påverkansarbete. Kanske inte mycket nytt under solen. Nivån var strax under det som brukar läras ut på de UNF-kurser jag varit på. Men för många andra var det en otroligt nyttig upplevelse. En hög läkarstuderande fick lära sig politik som sträcker sig bortom skrumplevrar och hos folk från landsråd från sydvästra europa trillade det ner en polett att vin kanske faktiskt också är en alkoholhaltig dryck (japp, baby steps här). Det var roligt att studera folks resor från "all alkoholreklam borde vara tillåten, hur ska annars folk veta vad de stoppar i sig" till "hur kan man tillåta spritreklam som inriktar sig till trettonåringar". Finns gott om möjligheter för ett Europeiskt samarbete utanför nykterhetsorganisationerna framöver.

Sen var jag på Bridging the gapkonferens med rock n´ robban. Forskare, organisationer, tjänstemän och politiker samlades för 2,5 dags samling om updates på området. Jag och mr president smet ifrån ett pass med medicinska powerpoints och letade upp ett gym. Var riktigt gött att arbeta igenom musklerna efter fyra dagars kurskonferensande.

fredag, november 17, 2006

Dumbass/smartass

Nu är jag på mitt hotell i Helsingfors och bloggar. Har gjort både smarta och dumma saker idag. Gjort väldigt bra ifrån mig på examinationsseminariet på förvaltningskursen. Det var smart. Sen lyckades jag gå vilse de säkert femtio metrarna från flygbussen till mitt hotell. Hade inte pluggat på kartan ordentligt. Det var väldigt dumt. Men nu är jag här iaf, med skavsår. Det andra smarta är att jag inte använder mig av hotellets internetservice. 7 Euro per dygn. Tog ett trådlöst stadsnät istället. 2 Euro per två dygn.

Det där med Euro förresten. Det är ju lite läskigt att landa med flygplan i det här landet nu när marken är borta (ohyes och trumvirvel)

2-1 i smart/dum-ratio. Jag är alltså dubbelt så smart som jag är dum. Det tar sig.

torsdag, november 16, 2006

Pumpenpepp

Har inte bloggat sen i gnällmåndags. Varit lite upp och ner, men mer upp. Har pluggat inför morgondagens seminarium i förvaltning, ventilerat uppsatstankar och kört tre pass träning. Inte mycket nytt under solen kanske. Förutom att uppsatsen sticker iväg aningen från det jag sagt tidigare. Det här är den nya dealen:
Jag kommer att studera hur de europeiska nätverken de höga tjänstemannen inom departementen ingår i påverkar politiken. Det finns nämligen två tankar som emotsäger varandra här. Den ena är att nätverken fragmentiserar genom att de bland annat förskjuter lojaliteten hos de som ingår däri. Nätverksdeltagarna ser sig allt mindre som företrädare för det svenska samhället och mer för sin branch i Europa. Arbetsförmedlingen skulle därmed bli mindre av företrädare för det svenska samhället och mer en svensk del av en Europeisk arbetsförmedlingsbranch, för att förenkla en del. Den andra tanken är att de nationella förutsättningarna är väldigt styrande för hur direktiv implementeras och trender tas om hand och blir lagar.

Jag kommer att både in- och utveckla det här mer även här fortsättningsvis. Och kanske tjata öronen av dig om vi träffas framåt våren. Om du har tur.

Men det som fyllt på mest i energiförrådet var dagens Pumpentävling . En frågetävling som arrangeras av dewn förnämliga IOGT-NTO-rörelsen. Man har en timme på sig att svara på en hög frågor av högst varierande karaktär. Jag klarade av rätt många tycker jag. Tog hand om totalt 15 delfrågor. Tog nog full pott, med undantag för att jag inte hittade vad tapetserarspindelns danska släkting heter. Jag blir så glad varenda år jag är med. En perfekt folkrörelseaktivitet.

Jag är alltså vid lite bättre mod nu. Ser nästan lite fram emot morgondagens resa till Helsingfors och påverkanskurs/alkoholpolitiskt seminarium. Är väl borta aningens länge kanske, men jag tar med mig bokhyllan och träningskläderna så ska jag försöka hinna med att läsa in mig på uppsatsämnet och biffa lite.

måndag, november 13, 2006

Bad Scooter searching for his groove

Nu har mollackordet slagit till här i tvåhundranian. Jäklar så less jag är, värre än på länge. En rejäl time-out från hela jämra allt vore på plats. Strunta i att hålla isär nio nyinstutitionella teorier, strunta i att jämföra de normativa ansatserna i realismen, neoneofunktionalismen och den liberala intergovernmentalismen och jävlarimig strunta i att sätta sig i ännu en tågstol och åka iväg för att lyssna och prata.

Jag vill bara krypa upp i nåns armar eller soffa, äta gott och titta på film. Eller inte film förresten. Läsa kanske. En bra bok, en reportagebok. Nånting där folk lever och skrattar. Choklad. Varmt och gott.

Försöker solokurera mig. Lyssnar på ändamålsenlig musik. Nu-jävlar-tar-jag-mig-härifrånmusik. Born to run, it´s a town full of losers and i´m pulling out of here to win. Pengabrorsans singel Dom vet ingenting om oss. Det ger nån tröst iaf.

Fuckit. Jag tar tag i disken istället. Sen kanske sweat it out in the gym of a runaway småländsk crosstrainer.

söndag, november 12, 2006

Justerarskiva

Sofia Hallbert fick novembermötets justeraruppdrag och tillhörande skiva. Kanke var ledtråden ett villospår, men jag var innerligt trött på musik för huvudet i justerarskiveserien så det blev en platta för kroppen, särskilt fötterna. En dansskiva, väldigt hiphopdominerad blev det. Ett klart dialetiskt utvecklingssprång, därav Hegelkopplingen.

Här är låtlistan iaf:
Missy Elliott-We run this
Jay-Z - 99 Problems
Kanye West & Jamie Foxx - Golddigger
Saul Williams - List of demands
Gnarles Barkley - Smiley faces
Tigarah - Girl fight
Baby Cham - Ghetto story
Lupe Fiasco - Kick push
Justin Timberlake feat. Timbaland - Sexyback
Kelis - Bossy
Eminem feat Nate Dogg - Shake that ass for me
CSS - Let’s make love and listen death from above
John Legend - Save room
Talib Kweli - Listen

Tufftuff

Sitter på tåget hem från budgetmötet i Stockholm. Trött, som sig bör men nöjd med den budget som tagits. Har ägnat första delen av tågresan åt att skriva klart protokollet från helgen. Satt och jobbade så intensivt med blicken rakt in i datorn att jag blev åksjuk, inte kul. Nu har jag pausat ett tag och mår lite bättre. Nu är det datorn som mår lite sämre, försöker tanka ner ett 13 Mb tungt mail från herr ordförande via SJ:s trådlösa uppkoppling. Går sådär faktiskt.

Inte blev det seger i årets innebandy heller. IOGT-NTO vann på uddamål i finalen. Inte så kul det heller, men UNF var de moraliska vinnarna. Dock jag hem segern i årets Rörelseidol. Framförde tillsammans med några andra en trashmetalvariant av rörelsestandarden "Dusten" och en mer finstämd tagning av Mitt eget land. Kvalar nog in på nån sorts privat konstigaupplevelsertopplista, att sjunga hårdrock tillsammans med ett vilt headbangande exstatsråd. Åsa bloggar lite om det här.

Rullar in i Tranås. Läge att dra igång en film tror jag.

onsdag, november 08, 2006

Länge leve regeringen

Det här bär mig lite emot att skriva, men den nya regeringen har visat mer chutzpah i alkoholpolitiken under en månad än vad den förra gjorde under tolv år.

Nu önskar jag att man håller den linjen man satt upp och vågar stå upp för den solidariska politiken. Ta införselkvoterna till domstolen och satsa ännu mera på alla unga med missbrukande föräldrar!

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Växjö på bloggkartan.se

Budgetmöte

I helgen är det förbundsstyrelsemöte. Det mest och minst emotsedda förbundsstyrelsemötet på hela året. Kommande års budget ska tas. Jag är övertygad om att vi tar en bra budget som tar hänsyn till organisationens bästa. Det är rätt bra med styrelsen, vi ser oss som representanter för organisationen som helhet, inte som sitt distrikts representant, eller som representant för någon falang. Visst har vi olika syn på saker och ting, men det man kan se andra kvalitéer.

Men det finns ju andra stridigheter att ta hänsyn till. Varje budgetmöte innehåller den prestigefulla innebandyturneringen. Hela IOGT-NTO-rörelsen förbundsstyrelser samlas och ska kämpa om titeln. UNF är och ska vara tippade vinnare. Förra året vann vi inte. Men i år har vi ordning på torpet. Jag är i bättre form än någonsin, exempelvis.

Hursomhelst så är de andra styrelserna rädda för oss. Två av dem har försökt förhandla under bordet. Såhär skriver en ledamot i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse. Jag låter honom vara anonym, men det är en av de yngre i styrelsen och han framträder ofta med ett litet skäggstubb. (I)nför helgens innebandyturnering vill jag gärna erbjuda er något som vi har. och som motprestation så kanske ni kan spela ungefär lika illa som förra året? hur låter det?
vad vill ni ha? Därefter listar han några saker han kan tänka sig som betalning.

En annan person, Scout, med engagemang för Europa och miljöfrågor har en lite annan infallsvinkel. Det här brevet har han ställt till en företrädare för vår styrelse:
Om ni minns serien Mullvaden på TV så gick den ut på att en grupp trodde alla var med i ett arbete medans en egentligen var emot. Vi skulle vilja göra något liknande nu, och studera effekterna så att vi kan föra in dem i vårt framtida arbete.
Lättaste sättet att studera denna effekt är om du kunde vara med i arbetet.
T ex under den gemensamma innebandyturneringen som ska arrangeras på lördagkvällen.

I högst vetenskapligt syfte ber vi dig därför att agera Mullvad i ditt lag.
Din uppgift blir då naturligtvis att göra så många självmål som möjligt och att släppa fram NSF:s spjutspetsar på kanterna. Du behöver bara utföra detta arbete i matcherna mot oss eftersom vi bedömer att vår grupp behöver enbart dessa matcher som studie-exempel.

Man kan lätt säga att det inte är UNF som leder hetsen i år. Det kan bara betyda en sak. I år vinner vi!

tisdag, november 07, 2006

Utvandrarbloggen

Som Towe säger i kommentaren här så har utvandrarna en blogg om teaterföreställningen och omvärlden. Du hittar den på http://utvandrarna.blogg.se/

måndag, november 06, 2006

Skiva

Phew. Det satt långt inne, men nu rullar novembermötets justerarskiva. Man kan säga att temat kommer att röra filosofen Friedrich Hegel. Mer säger jag inte, men det är inte historiematerialism. Nästa vecka får du reda på det. Om du inte sitter i UNF:s förbundsstyrelse förstås. Då skingras dimmorna redan på fredag.

Mag. fund.

Det är sån skillnad att studera statsvetenskap på magisternivå jämfört med de andra juniora nivåerna på institutionen. Tilltalet är helt annorlunda, som elev blir man mer betraktad som jämlik än underordnad. För nästan första gången verkar alla lektorer faktiskt lyssna på vad vi elever har att komma med och seminarierna blir just seminarier, akademiska diskussioner helt befriade från läxförhör. Och jag stormtrivs. Kommunikationen är också mer jämlik, förut publicerades anslag på studentportalen, nu får vi personligt skrivna brev i mailboxen istället.

Just breven är väldigt roliga. Här är några greatest hits:
Ett brev från magisterkursansvarig med subject: Nyheter från högkvarteret, undertecknat av di Stefano.

Eller det här:
Hej igen, sitter och surfar lite på datorn i väntan på fotboll med Atletico Madrid med Torres och grabbarna... ett av mina favoritlag. Är förstås mest inne och kollar läget på Europafronten. Här kommer tips på några bra "siter"med senaste nytt. Fler kommer när vi ses...

söndag, november 05, 2006

Det var de djärvaste som först bröt upp

Jag bor i gamla utflyttningsbygden Småland. Det var härifrån Kristina och Karl-Oskar flyttade till Amerika i Mobergs romansvit. Under hösten sätter Regionteatern upp Utvandrarna, fast i modern form där Sverige är Amerika och Ryssland, Bosnien och Iran är Sverige.

Jag såg pjäsen igår och blev helt tagen. De förändringar som gjorts från Mobergs orginal är bara uppdateringar. Kristina och Karl-Oskar fick ju möjlighet att få arbete när de kom till Amerika. I Sverige är det en omöjlighet, exempelvis. Men historierna är desamma. Man flyr från svält, fattigdom och förtryck. Då, precis som nu. Det är välkomnandet som är förändrat.

Det är en otroligt välberättad och välgjord pjäs. Den faller inte heller i något överPKhål, trots att risken är överhängande när man gör något sånthär.

I höst går pjäsen på i Växjö, Karlskrona och Oskarshamn, men i januari ger den sig ut på turné. Turnéplan hittar du här: http://www.riksteatern.se/templates/Produktion____1551.aspx. Se den!

torsdag, november 02, 2006

Idrott

Jag ska verkligen inte lägga sten på Cecilia Stegö Chilòs börda. Men vad tyckte egentligen idrottssverige om den utnämningen? Nån som vet eller minns?

Spritgubbe

Det här är Spritgubben Bertil. Han tjänar mycket pengar på att folk dricker sprit. Det går rätt bra för Bertil. På systembolaget säljer företagen han representerar allt mer alkohol. Mer alkohol gör att Bertils uppdragsgivare tjänar mer pengar. Det innebär också en massa annat, men det vet ju du, jag och säkert Bertil också så jag lämnar det.

Grejen är att Bertil inte är nöjd. Han vill ju att hans uppdragsgivare ska tjäna ännu mer pengar. Men det finns ju en massa krångliga hinder för det. Vi har ju solidariska alkoholskatter till exempel. Vore de lägre så skulle skulle ju folk köpa mer. Därför vill han sänka dem. Det finns ju orosmoln på himlen. Unga dricker allt mindre till exempel. Inte bra tycker Bertil.

Under många år har Bertil försökt sänka skatterna. På nittiotalet skyllde han på att den hembrända spriten som särskilt de unga drack. Numera skyller han på införseln och att unga dricker smuggelsprit. Där har Bertil lite problem med verkligheten. Han har rätt i att unga dricker smuggelsprit, men man dricker inte mer nu. Smuggelspriten har bara ersatt det hembrända. Och de unga dricker som bekant mindre. Han försöker också säga att införseln är ett problem, där har spritgubben Bertil också rätt. Men han har tappat lite kollen på vad som händer. Införseln minskar, och man handlar mer på Systembolaget.

Läs mer om Bertil på hans hemsida www.spritgubben.nu

Magister

I vår ska jag skriva en magisteruppsats, men redan nu har jag besämt inrikning så jag ger lite heads-up här och nu vänner. Det kommande halvåret kommer nog en och annan överskottstanke hamna här. Jag ska göra en jämförande studie av hur EU-medlemsskapet påverkat förvaltningen i de tre länder som gick med 1995. Enomt stort och komplicerat just nu. Måste hitta jämförelsepunkter och isolera effekten av medlemsskapet, bland annat. Lutar just nu åt att använda två analysmodeller, en som förklarar varför saker förändrar sig, och sen som förklarar varför saker inte förändrar sig. Men det där är inte olösliga problem tror jag.

Sjuk

Imorgon ska jag till Leksand och föreläsa på en UNF-kurs. Mitt tema är EU och alkoholen, typ samma som jag höll i Örebro för nån vecka sen. Förutom den lilla detaljen att förslaget till alkoholstrategi är presenterat, så det blev en hel del områddande i powerpointen. Men nu har jag ett par timmars föreläsning klar. Det är kul att föreläsa när jag kan ämnet. Men det som inte är så kul är att jag börjar bli sjuk. Illa. Orken och koncentrationen är ju bara en bråkdel av normalt. Får nog satsa på att sitta ner, i alla fall emellanåt. Och att satsa på en sockertopp under föreläsningen.

Om det är någon mer som vill få en dragning om föreläsningsämnet är jag självklart bokbar. I also do weddings and parties.