lördag, maj 06, 2006

Fler tips ur DN

Dagens ekonomibilaga i DN var synnerligen läsvärd. I vanliga fall måste jag kisa igenom artiklarna innan jag kan läsa dem på riktigt för att jag inte ska bli på dåligt humör, men idag var det två artiklar med högt läs- och informationsvärde.

Först ut var en intervju med arbetsmarknadsministern Hans Karlsson. Han får stort utrymme att föra fram det han vill säga utan att reportern pricksjuter sönder argumentationen med argument från högerkartellen. Nu får Anders Borg möjlighet att yttra sig, men det är knappast något pulver i det han har att säga, snarare är han väldigt defensiv. Kort sagt driver Hans två teser. Den ena är att högerkartellens förslag om hur arbetsmarknaden ska fungera är allt annat än löntagarvänliga. Det råd som föreslås inrättas och som ska ha vetorätt mot nya arbetsmarknadsreformer är, och här är jag och Hans överens, crazy business. En överrock på politiken utan att kunna utkräva något ansvar eller på annat sätt kunna kontrollera den är väl kanske inte riktigt på det sättet man bygger en demokrati på.

Den andra tesen, att Moderaterna för fram ohederlig statistik har varit mer debatterat. Vi har inte 1,5 miljoner arbetslösa i det här landet. Så tillvida man inte räknar ohört kreativt, vilken Moderaterna har gjort. Räknat alla studenter som arbetslösa bland annat. Moderaternas Anders Borg brukar ju ges möjlighet att just prickskjuta sönder sossarnas argument, men här får han dels väldigt liten plats och dels är han väldigt defensiv. Säger bara att det behövs många stät att räkna arbetslöshet på. Skäms han över (m)s sätt att räkna och känner att han måste förminska det egna partiets argumentation. Kommer han rent av ut ur garderoben som intellektuellt hederlig?

Den andra artikeln är också något ovanligt för DN. Deras samhällsekonomiske krönikör Johan Shück analyserar och dissar högerkartellens förlag om sänkta arbetsgivaravgifter. Snedvrider konkurrensen och skapar godtyckliga gränsdragningar.

Läs intervjun med Hans här och ekonomikrönikan här.

Inga kommentarer: