fredag, oktober 20, 2006

Följetongen del 1, miljöpartiet

Här är mina frågor till mina vänner i miljöpartiet. Se det som en utmaning, Robert, Helene, Fredrik och Erik! Svara i din blogg, som kommentar eller till min mail.

Miljöpartiet är ju inga principiella motståndare till att privatisera offentlig verksamhet. Jag har förstått det som att man är rätt pragmatiska till det här. Tror partiet att partiet ger en bättre kvalitet så vill man privatisera och tror partiet att risken för att marknaden inte kan hantera frågan så vill man ha kvar den i offentlig drift.

Som tjänsteman i offentlig förvaltning har man en särskild ställning. Det manifesteras inte minst i att man i har grundlagskyddad rätt att inte bli straffad om man går ut i media och avslöjar om något är galet där man jobbar, och man har källskydd om man tipsar media. Om man är anställd av ett företag som utför offentligt finansierade uppgifter har man inte samma skydd. Det innebär bland annat att man som medborgare har svårare att bedöma den förda politiken. Hur tycker du som miljöpartist att man ska hantera att man skapar en förvaltning som inte kan larma när något blir fel?

Nästa fråga är kanske lik den förra, men den är inte mindre intressant för det.
Idag konkurrerar skolorna med varandra om att få elever. Mer elever ger mer pengar till skolan och man kan skaffa nya läromedel och anställa fler lärare. Som lärare blir ens anställning beroende av hur många elever man lyckas locka till sig, om man hårdrar det en smula. Hur ska man undvika risken att lärarna säger ifrån när man tycker att eleven gör något fel? Att skapa konflikt innebär ju att man riskerar att bli av med den eleven/kunden/intäkten

Det här med skolan är kul. En fråga till:
Varje elev ger en bestämd summa till skolan. Men alla elever ”kostar” ju inte lika mycket, vissa behöver mer stöd än andra. De flesta kommuner har därför en speciell särskolepott för att täcka upp de extra kostnaderna. Sedan den reformen infördes har antalet inskrivna i grundsärskolan ökat med 62 %. Fler och fler elever med en lindrig utvecklingsstörning skrivs in i särskolan för att det ger mer pengar till skolan, trots att man tidigare klarat av den vanliga skolgången. Pengarna är inte heller öronmärkta till den enskilde eleven utan går in i skolans allmänna budget. Det finns alltså klara morötter för skolan att överinskriva elever i särskolan och sen inte ge dem det extrastöd de behöver. Hur tycker du att man ska sköta skolornas finansiering?

Slutligen en annan typ av fråga. En sökning på partiets hemsida avslöjar att ni vill införa garantier i den offentliga sektorn. Visserligen inte så många som kristdemokraterna och folkpartiet i valrörelsen men ändå har ni fångat upp ordet och använder det.

Om man inför en, som miljöpartiet i nyköping vill, tjänstegaranti i kommunen där man tydligt spaltar upp vad man har rätt som medborgare att förvänta sig av den kommunala servicen. Kan man som medborgare inte längre förvänta sig att man blir omhändertagen efter sina förutsättningar när man blir gammal längre, utan bara som kommunen har satt upp vad man vill erbjuda. Förut har man kunnat lita till att man kanske inte får allt man begär, men att man kunde påverka innehållet. Hur tycker du att man ska sköta äldreomsorgen så att de äldre får bästa möjliga vård efter sina villkor?

3 kommentarer:

IKMK sa...

Hur orkar du? Och hur tror du nån orkar läsa?

Anonym sa...

Jag orkar läsa. Och väntar med spänning på resten av följetongen!

Anonym sa...

Hej!

Ska försöka svara utifrån hur jag ser på livet. Antar att det var det som efterfrågades?

Hur tycker du som miljöpartist att man ska hantera att man skapar en förvaltning som inte kan larma när något blir fel?

När man lägger ut på intraprenad eller för den delen entreprenad så ligger det ju i sakens natur att det inte är en förvaltning som jobbar med frågan. Att lägga ut en sak innebär alltså motsatsen av vad frågan antyder. Den kommunala förvaltningen minskar. Den förvaltning man måste bygga upp i kommunen är den kvalitetssäkrande och granskande, som har till uppdrag att kontrollera tjänsteutövaren. Där ser jag inte att man har mindre yttrande frihet? Snarare har man en större yttrandefrihet att granska någon annan än sig själv, som man ju tvingas göra i en kommunal förvaltning. Eller hur menar du?

Hur ska man undvika risken att lärarna säger ifrån när man tycker att eleven gör något fel?

Ett fritt skolval kan aldrig baseras på hot. Istället måste det handla om att vara attraktiv och ha en god utbildningskvalitet. Ett fritt skolval kan vara såväl inom kommunen via kommunala friskolor eller temaskolor som via friskolor. Här är det bara att konstatera att alla elever är inte skapta att stöpas i samma form. Alla individer har rätt till en utbildning som är bra för just dem. Ibland fixar kommunen det och ibland någon annan. En lärare som inte säger ifrån om något är fel tror inte jag blir speciellt långvarig på sin tjänst. Istället handlar det om att se till att alla elever trivs och därför stannar kvar på sin skola. Eller menar du att vi ska uppmuntra en skola där man med hot och hårda ord ser till att eleverna stannar kvar, utan några som helst alternativ. Jag tror inte på det! Brrrr…..

Hur tycker du att man ska sköta skolornas finansiering?

I min kommun jobbar vi med något som heter resursfördelningsmodell. Varje elev viktas utifrån ett antal olika faktorer såsom etnicitet, bostadsområde, föräldrarnas genomsnittliga utbildning, kön etc. Då får man fram någorlunda bra vad varje elev är värd. Sedan tilldelas skolan en peng per elev utifrån denna fördelning. Friskolorna får också bidrag från kommunen enligt denna modell. Jag tycker denna modell funkar någorlunda bra och förordar den arbetsmodellen.

Hur tycker du att man ska sköta äldreomsorgen så att de äldre får bästa möjliga vård efter sina villkor?

Varje människa ha en rätt att åldras värdigt. Idag är det mode att låta gamla människor dö i hemmet utan sällskap och utan bekanta. Antalet äldreboenden har drastiskt skurits ner. För några årtionden sedan var trenden den motsatta. Problemet är att det hela tiden ska vara samma lösning för hela grupper av människor där individens behov glöms bort. Jag menar att kommunen måste erbjuda ett spektrum av olika möjligheter, kompletterat med kollektiva och privata alternativ. För de kommunala tjänsterna ska det finnas en slags värdighetsgaranti där man kan få den vård eller det service man har rätt till och som man önskar inom en rimlig tid. Det är inte rimligt att få stå i kö i flera år och under tiden må dåligt. Men det ställer krav på kommunen att öppna upp för alternativa former för äldrevård för att klara av det tryck som vi kommer att utsättas för i framtiden. Individen måste sättas framför gruppen helt enkelt.

Fredrik Persson, Mp, Örebro