torsdag, november 02, 2006

Spritgubbe

Det här är Spritgubben Bertil. Han tjänar mycket pengar på att folk dricker sprit. Det går rätt bra för Bertil. På systembolaget säljer företagen han representerar allt mer alkohol. Mer alkohol gör att Bertils uppdragsgivare tjänar mer pengar. Det innebär också en massa annat, men det vet ju du, jag och säkert Bertil också så jag lämnar det.

Grejen är att Bertil inte är nöjd. Han vill ju att hans uppdragsgivare ska tjäna ännu mer pengar. Men det finns ju en massa krångliga hinder för det. Vi har ju solidariska alkoholskatter till exempel. Vore de lägre så skulle skulle ju folk köpa mer. Därför vill han sänka dem. Det finns ju orosmoln på himlen. Unga dricker allt mindre till exempel. Inte bra tycker Bertil.

Under många år har Bertil försökt sänka skatterna. På nittiotalet skyllde han på att den hembrända spriten som särskilt de unga drack. Numera skyller han på införseln och att unga dricker smuggelsprit. Där har Bertil lite problem med verkligheten. Han har rätt i att unga dricker smuggelsprit, men man dricker inte mer nu. Smuggelspriten har bara ersatt det hembrända. Och de unga dricker som bekant mindre. Han försöker också säga att införseln är ett problem, där har spritgubben Bertil också rätt. Men han har tappat lite kollen på vad som händer. Införseln minskar, och man handlar mer på Systembolaget.

Läs mer om Bertil på hans hemsida www.spritgubben.nu

Inga kommentarer: