måndag, januari 22, 2007

Medlemssiffror

MUF och SSU har av blandade anledningar haft vida överdrivna medlemssiffror. Man har haft en registerföring och kultur med klara incitament att blåsa upp matrikeln. Om detta har det skrivits mycket, som resultat har ungdomsstyrelsen dragit öronen åt sig och har numera väldigt strikta regler för utbetalningen av statsanslaget. Det har givetvis fått effekter. SSU har skaffat ett centralt medlemsregister, och betalningen går direkt till kansliet, inte till distriktet. Själv satt jag i somras tre dagar på kansliet och letade i datalistor efter medlemsavgiftsinbetalningar gjorda av samtliga medlemmar i ett tjugotal föreningar. Annars hade vi inte fått revisorns godkännande och inga statsbidrag. Är det verkligen sånt man ska lägga ideell kraft på? Eller såhär: Är det statens mening att ideellt arbete skall vara att gå igenom hyllmeter efter hyllmeter av datalistor?

Hursomhelst. UNF har under lång tid haft ett vattentätt medlemsregister. Eftersom vi har ett medlemslöfte som förpliktigar vill vi inte ha en massa medlemmar som inte betalar i våra rullor. Varje oktober stryks de medlemmar som inte betalat på två år. Utan pardon. Därför har våra medlemssiffror aldrig varit överdrivna, och självklart har vi varit avundsjuka när SSU rapporterat om siffror över 20 000 medlemmar. Vi har haft 7000 medlemmar i registret i några år, nu är de färre. Å andra sidan har incitamentet att hitta nya medlemmar samt att öka betalningsfrekvensen varit större än hos andra organisationer.

Därför är känslan otroligt märklig nu när SSU och MUF har rensat i registren och infört ett liknande system som vi har. Och de sjunker till nivåer på samma nivå som UNF, trots förra årets medlemstapp.

Kontentan är nog ändå att UNF är en förbaskat bra organisation. Vi är en attraktiv organisation som lockar till sig fler medlemmar än de partipolitiska förbunden, trots och att vi inte erbjuder genvägar till politiskt inflytande, stora läger under Almedalsveckan eller fri bar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att UNF _alltid_ haft ärliga medlemslöften är nog en sanning med modifikation. Någon gång i början av nittiotalet hade vi en liknande, mycket välbehövlig, skandal som MUF och SSU nyligen haft. Men sen dess har det varit ordning och reda i rullorna.

Andreas sa...

Jopp, jag vet. Därför skriver jag att vi under lång tid haft ett vattentätt medlemsregister. Men jag missade i formuleringen att vi aldrig haft överdrivna medlemssiffror. Miss i tanken mer än miss i kunskap.