söndag, april 08, 2007

Företagens bästa vän

Nu är jag lite sen till det här tåget, men det hindrar inte att jag tycker till från kammaren ändå. Jag förstår inte hur Sveriges företagare, representerat av Svenskt näringsliv, valde att tyst ställa sig på regeringens sida när man försämrade A-kassan genom att minska ersättningarna och höja avgiften.

A-kassan är en lika bra vän för företagarna som det är för löntagarna som det är för de arbetslösa.

Tanken är inte alls kontroversiell, om man skulle tycka att Svenskt näringsliv skulle leva upp till sin slogan om: Svenskt Näringsliv är företagens företrädare i Sverige. Vårt långsiktiga mål är att Sverige skall återta en tätposition i den internationella välståndsligan. Och inte agera support act och merchsäljare till moderaterna.

Är man arbetslös får man pengar från kassan för att klara sitt uppehälle. Det är nog det som den mest förknippas med. Men är man anställd är a-kassan en trygg förvissning om att man inte står helt barbacka vid lågkonjunkturer och strukturomvandlingar, eller om man skulle satsa på fel häst på jobbet.

Trygga personer arbetar bättre. Trygghet ger mod, och mod ger frihet. Countryhitten Me and BobbyMcGee ”Freedom is just another word for nothing left to loose” är förvisso en riktigt bra låt, men strofen i text är rätt simpel rockloserlyrik, och sådär fånigt utanförskapshyllande som orsakar krypningar i kroppen av patriarkatallergi. Taget ur sitt sammanhang blir de också meningskamrater, Kris och Svenskt näringsliv. Frihet kan bara upplevas i utanförskapet.

Men min kompis N brukar påpeka, att man måste lyssna till nästa rad också. ”And nothin ain´t worth nothin but its free.”

Frihet är bara ett annat ord för att inte ha något att förlora
Och inget är inte värt nått, men det är gratis.

Frihet som bygger på att du inte har något är alltså inte värt nått.
En arbetsmarknad vars frihet bygger på att du inte är trygg är alltså inte värt nått.

Tryggheten är jätteviktig. Om vi inte är trygga vågar vi inte satsa och göra fel utan blir rädda och bakbundna. Vi vågar inte heller göra helt rätt, utan enligt rutin och kultur. Det vill säga precis som man inte vill att en löntagare skall agera på ett företag. Företagare premierar ju självständighet, kompetens och kreativitet.

Därför är A-kassan en riktigt god vän till företagarna.

En nation av strykrädda blir vi utan bra trygghetssystem. Om jag får spetsa till det. Men det finns en stor portion sanning i det. Är vi inte trygga vågar vi inte heller satsa nytt. För en nation som konkurrerar med innovationer, forskning och kvalité blir det förödande. Och målet om tätposition i tillväxtligan försvinner i fjärran.

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh! Jag hörde den låten och skrev ner citatet (så jävla bra), men jag har aldrig vetat vilken låt det egentligen var jag hörde. Skönt att få svar på det sådär sex år senare.