fredag, mars 10, 2006

Nörden är en man

Succékonceptet ”ett gäng älskvärda nördar spelar stor lagsport under övervakning av trevlig ex-tränare” har börjat igen. Jag gillade verkligen FCZ när det gick och ZTV tar det vidare och gör en hockeyvariant i HCZ. Det omvända konceptet är svårgenomförbart, ett gäng ölskrålande sportfånar som ska doktorera i teknisk fysik skulle bli ohyggligt tråkig tv.

Konceptet är genialt. Peaken för mobbsåpor har helt klart varit och det är läge för Den Schyssta Såpan samtidigt som nörden har fått jätterevanch och blivit masskultur. Det är inte de extraverta hatt, blås och brynjahellströmmarna eller övertattade dregenkopierna som bildar band och blir sönderkramade i indieforor längre. Det är istället hemmapulande poptecnoproducenter från Köln och glasögonprydda och genomsnälla band som Death cab for cutie och The magic numbers som lyckas göra kent och sälja på både indiebutiker och bensinmackar. The OC, fullt av nördar, är nya bevvan. Den forne ikonen för missförstådda gymnasiepoeter, Morrissey låg etta på trackslistan förra året.

Det är nördens tid nu.

Kul, men förmodligen blir det en mycket smärtsam backlash om nått år. Men nu ska det göra pengar på tejpade glasögon och jag ska ha roligt i soffan.

En sak är dock förbaskat tråkigt. Nörden är en man. När livsstilen ”nörd” ska paketeras och säljas är det alltid en kille. Där har du hela uppsättningen; specialintresse, udda klädval, introvert eller mesglad, relationssvårigheter och kanske dålig hållning. Det är i de vattnen man hittar ZTV:s HCZ-killar. Nörden är ett manligt revir.

En tjej kan aldrig vara nörd. Frågan är om det ens finns ett begrepp som heter kvinnlig nörd. En tjej har på sin höjd ett specialintresse. Hästjej heter det, inte hästnörd. Och kvinnlig rollspelare, kvinnlig skivsamlare, och allt annat med feminint prefix. (Off topic: En gång för länge sen var jag tillsammans med en basist som spelade i ett band som hade fått genrebeteckningen tjejrock i aftonbladet. Hon hade skivrecensionen, dekorerad med döskallar, inramad).

Det är i det här avseendet inte den minsta skillnad mellan nördar och resten av världen. Inte heller här kan kvinnan vara något annat än könet först och egenskapen/intresset tvåa. Det är synd, nördarnas revansch hade en större potential än bytet av popkulturella symboler.

3 kommentarer:

Virre sa...

Sorry datornördar av femenitit skön är fortfarande nördar. Och boardgamegeeks är ju många flickor.

Andreas sa...

Är det så så är det bra. Men jag upplever att när en nörd ska porträtteras så är det så gott som uteslutande en man. Jag var nog lite otydlig med det i inlägget. Jga tänkte lite såhär: Om HCZ skulle spelas av nördtjejer (jaja) så skulle det mer bli en könssåpa än en nördsåpa.

Tore Kullgren sa...

Nördinnor finns, men de är sällsynta.