onsdag, maj 03, 2006

Fler organisationsfunderingar

Du vet ju hur det brukar låta om unga. Lata är de, och inte bryr de sig om att engagera sig för omvärlden. Det går utför med demokratin. Naturligtvis är det inte sant, gnäll av det här slaget har ju alltid funnits. Visst är det inte helt enkelt med att få folk att organisera sig, men det är inget inte lite hårt arbete inte klarar av. Eller, om du vill undvika en trippelnegation, hårt och gott arbete klarar av mycket i organisationsvärlden. Se bara på IOGT-NTO:s medlemsökning. +12 000 på ett år. Det klarar i princip bara nystartade organisationer av.

Den senaste tiden har jag blivit så himla glad över ett par saker som visar just det resultatet.

När jag var i Skövde och besökte Skaraborgs DåM var det en kille som hade cyklat fem mil bara för att få vara med på årsmötet. 2,5 mil på kvällen, sov i sommarstuga och sen upp i ottan och cykla 2,5 mil till. Bara för att få vara med att besluta om hur man ska göra i distriktet under det kommande året.

Dessutom har vi haft kårval nyligen. Vänsterns studentförbund hade inte mycket pengar, men ett jäkla engagemang. Förra mandatperioden gjorde de sig obekväma i fullmäktige genom att motionera om allmänpolitiska saker som att bojkotta Israel och dyligt. Som bäddat för att tappa populäritet i ett fullmäktige som påstår att det inte finns några konfliktytor eller ideologiska frågor i sin verksamhet. Efter att ha lagt ner en massa tid och väldigt lite pengar i en valkampanj kammade man hem flest mandat i fullmäktige. Och tvåa kom det fantasifullt namngivna Fack ju. Ett samarbete mellan ett gäng studentfack. Tillsammans får de två partierna 21 av 39 mandat. Det nyktra alternativet, Café tufvan backade rejält från 12 mandat till 2. Men så har de inrättat en populär och drogfri mötesplats här på skolan. Uppdrag slutfört liksom.

Inga kommentarer: