tisdag, september 19, 2006

Flexibel arbetsmarknad

Centerpartiet har ju tagit moderaternas profilfråga om sämre anställningskydd, sänkt a-kassa och lite annat stoppat in det tillsammans med några andra åtgärder och brandat det "Flexibel arbetsmarknad". Det finns väl ingen som tycker att man ska ha en rigid arbetsmarknad, så här passar jag på, helt gratis, att bjuda på mitt recept på flexibel arbetsmarknad. Som dessutom inte gör oss så konjunkturkänsliga som alliansförslaget, och är så mycket mänskligare

  • Ett väl fungerande arbetsmarknadsutbildningssystem. Blir man arbetslös ska man kunna utbilda sig till något det är högre efterfrågan på. Byggare ska kunna jobba inom vården när det inte byggs så mycket, exempelvis. De som får sådana utbildningar idag är attraktiva på arbetsmarknaden. Och nej, arbetsmarknadsutbildning är inte detsamma som att "gömma i åtgärder". Riktiga utbildningar ska det vara.
  • Liten lönespridning. Blir man arbetslös ska man kunna gå till ett annat jobb utan att förlora i inkomst för mycket och behöva ställa om hela sitt liv. Det gör att folk inte vill byta branch, och hellre går arbetslösa istället för att hitta jobb. Det är ett bättre alternativ än att straffa arbetslösa.
  • Hög A-kassa. När man blir arbetslös ska man inte behöva gå från hus och hem. Människor med (lagom mycket) pengar konsumerar, och håller konjunkturen uppe. När det blir lågkonjuntur och arbetslösheten ökar ska man inte göra de dåliga tiderna sämre genom att minska efterfrågan.
  • Böter till lönsamma företag som flyttar ut. Har testats, framgångsrikt, i övriga Europa. Fabriker som gör miljardvinster och ändå flyttar ut produktionen till låglöneländer ska inte göra det ostraffat. En smula protektionistiskt kanske, men man måste tala ekonomiska med företagen.
  • Inga konjunkturlöner. Inga lönesänkningar i lågkonjunturer, inga jättelöner i högkonjukturer. Företag som inte klarar att betala svenska löner är helt enkelt för ineffektiva. Sådana företag ska vi inte ha.
  • Ingen låglönemarknad. Vi ska inte konkurrera med låga löner, vi ska konkurrera med världens bästa produkter.
  • Ökat anslag till universiteten. Samma här, vi ska konkurrera med kvalitet. Alliansen har sänkt anslagen till universiteten.

Det var allt jag hade i huvudet. Tacka farbror Andreas nu.

Inga kommentarer: