lördag, februari 17, 2007

Alkolobbyn i Fokus

Senaste numret av tidningen Fokus, nummer 6 2007 har Tema Alkoholpolitik. Två artiklar och en förstasida. Den första artikeln är den intressanta. Journalisten Thomas Heldmark har gjort ett gediget jobb med att luska reda på vad som egentligen hände när den svenska alkoholskatten var på väg att sänkas för ett och ett halvt år sen. Spännande och lärorik läsning. Han lyckas också bra med att redovisa respektive sidors argument på ett bra sätt. En sak missar han dock. Det var inte nykterhetsrörelsens goda kontakter och goda kampanjarbete som gjorde att alkoholpolitiken var på väg att haverera fullständigt. Inte heller var det småpartiernas motstånd som avgjorde. Bidragande var de, givetvis.

Det var argumenten som avgjorde. Ett par månader innan budgetförhandlingarna hade floden av spritturister minskat, och alkoholkonsumtionen med den. Samtidigt började systembolagets försäljning peka uppåt igen. Dessutom visade det sig att Finlands skattesänkning varit ett misslyckade. Fyrtal i trumf.

Bryggarna med kamraters argument tömdes på tyngd. Kvar stod de med bar rumpa och avslöjad agenda. Inte längre kunde de framföra några folkhälsoargument. Allt de ville var att sälja mer öl, vin och sprit. Som de alltid velat.

Inga kommentarer: