söndag, februari 18, 2007

Skattesänkningsideologi

Efter gårdagens bloggpost om artikeln i Fokus funderade jag lite över alkoholpolitiken. Det känns liksom lugnt nu. Siffrorna pekar huvudsakligen åt rätt håll och det fanns inga större politiska drivna hot mot den solidariska alkoholpolitiken.

Samtidigt börjar Moderaterna hajja att opinionsläget ser lite krassligt ut, och att man inte fick den opinionsmässiga skjutsen efter januarilönen. Läge för lite klassisk populistpolitik. Sänka alkoholskatten.

SvD hakar på Ekots inslag där de intervjuat Skatteutskottets ordförande Lennart Hedquist
–Det skulle slå undan benen för den illegala försäljningen av öl till ungdomar, och det är miljömässigt illa med de här bilarna som åker fram och tillbaka. Samtidigt skulle vi ju få en sundare alkoholkultur, eftersom en sådan här beskattning gynnar svagare alkoholdrycker på bekostnad av spritdrycker.

Som saxat ur ett PM från Bryggarföreningen alltså. Skydda de unga och en sundare alkoholkultur. Med miljöhänsyn!

Men verkligheten har sprungit ifrån Bryggare och Moderater. Unga dricker allt mindre. Pojkar i årskurs nio har minskat sin konsumtion med ungefär en och halv liter ren alkohol mindre 2006 sen 1999. Andel intensivkonsumerande pojkar i årskurs nio har minskat med ungefär femton procentenheter sedan år 2000, och flickor minskar också*. Och det den olagliga försäljningen till unga har totalt sett inte ökat, utan smuggelölen har ersatt det hembrända.

Samtidigt är ju ölen lika billig att importera och sälja till unga. Att sänka skatten för att minska införseln och vidaresäljningen är därför helt tandlöst. Det enda det gör är att öka konsumtionen, hos unga och hos vuxna.

Det där med alkoholkulturen låter ju attraktivt. Att vi skulle dricka mindre sprit och mer vin och öl verkar ju positivt. Men dricker man sig redlös blir skadorna lika stora, avsett om man dricker sprit eller öl. Och dryckesmönster ändrar man inte gärna på. Att sänka skatten får oss att dricka mer.

Vad gäller miljhänsynen? Ja, det är det enda som är rimligt. Saxat rakt ur Bryggarnas undersökning, när de hade slut på andra argument. Pinsamt övertydligt var förslaget kommer från. (pdflänk)

*CAN:s undersökning Drogutvecklingen i Sverige 2006. (pdflänk)

Inga kommentarer: