lördag, maj 20, 2006

Dear Bertie

Bert Karlsson säljer ett av hans få projekt som faktiskt burit sig, Mariann records. Det mesta andra har gjort både ekonomisk konkurs (Skara sommarland, Fameworld, etc etc) som moralisk (Ny demokrati). På nått sätt är det en vinst för den här samhällsmodellen att det finns så mycket trygghet att man kan starta stora projekt gång på gång, trots att de kånkar. Ett bra system ger trygga människor som vågar satsa. Otrygga system där en felsatsning innebär fattigdom gör att bara eliten kan satsa.

Nåja. `Nuff politik. Bert säljer sitt skivbolag för att folk sitter i stugorna och fildelar säger han. Det är ju naturligtvis sant, men det kan ju inte spela någon roll för Mariann.

Det är ju inte så att Vikingarna, eller Carola, eller någon annan av artisterna i det stallet tillhör den mest fildelade musiken, snarare tvärtom. Folk fildelar inte dansband eller schlager i någon utsträckning. Alls. Dansbandpubliken köper ju för fanken sina skivor på kasett fortfarande! Det är den gruppen, och ultrakonservativa hårdrockare som inte gått över till CD.

Snarare har väl Bert fått bra betalt för sitt företag. Warner säljer ju allt mindre av "ungdomsmusik". Där spelar ju fildelningen en jätteroll, precis som man satsar alldeles för kortsiktigt och inte fattade internet. Då vill man ju köpa bolag som säljer musik som de som köper skivor faktiskt köper. Medelålders är den grupp som köper skivor numera (och så Emil och jag). Och de gör det allt mer. Klart att Warner vill ha den kakan.

Inga kommentarer: