söndag, juni 24, 2007

Est ce ce que nous voulons

Dieses ist, was wir wünschen.
This is what we want.
Det är det här vi vill*.

När jag var i Bryssel senast var jag en kortis på Youth forum (YFJ), paraplyorganisationen för Europas ungdomsorganisationer. Nina var där på möte och lämnade packningen på deras kansli. Själv passade jag på att norpa åt mig ett exemplar av "Report of the Youth Working Group on Alcohol Policy". Resultaten av arbetet av YFJ:s grupp, som lämnade förslaget YFJ:s policy paper, som bland annat bestod av Active, som liksom UNF är flitigt citerade i rapporten. Tyvärr blev den slutgiltiga policyn urvattnad (jag bloggar om det här), men här redovisas materialet som ligger till grund för förslaget, och det är hoppingivande läsning. I en enkät ställd till Europas ungdomsorganisationer kan man läsa ut följande**:

77,3 % tycker att alla unga personer skall skyddas från skada, direkt eller indirekt, orsakad av alkohol
77, 3 % tycker att alkoholreklam riktad till unga personer skall vara förbjuden.
63,6 % tycker att EU:s minimiskatter på alkohol bör höjas
63,6 % tycker att alkohol inte är en vanlig vara, och bör regleras på EU-nivå på ett sätt som förebygger och minskar alkoholrelaterade skador bland unga.

Man har också jämfört Europas ungdomars svar med de svar som återfinns i rapporten Alcohol in Europe som ligger till grund för EU:s alkoholstrategi och hittar några intressanta intresseöverlappningar. I den rapporten återfinns bland annat alkoholindustrin, och de är inte särskilt överens med en social verklighet, eller ungdomsorganisationerna. På frågan om om EU:s minimiskatter borde höjas var mediansvaret för ungdomsorganisationerna 7.4/10 och bland industrin 0,04 på samma tiogradiga skala. Men på några punkter tycker vi dock lika, från industri till ungdomsorganisationer, men även NGO:s och GO:s. Dessa är frekventa kontroller av ställen som säljer alkohol, blåskontroller i trafiken, utbildnings- och informationsinsatser samt att göra en uppskattning av de hälsomässiga och sociala effekterna inför beviljande av nya alkoholtillstånd.

Den europeiska alkoholindustrin ger därmed tummen upp för UNF:s folkölskontroller, lite otippat. Och man öppnar upp för i Europa oprövade metoder för att få ner alkoholkonsumtionen, som att de inte får ligga för tätt, och inte för nära skolor och liknande. Ingen är ju emot, alla är för. Det kan vi köra på.

* Med reservation för språkfel, Babelfish har skött översättningen till franska och tyska
**De flesta som ingår i underlaget är nationella paraplyorganisationer, typ LSU.

Inga kommentarer: