Här är mina frågor till mina vänner i miljöpartiet. Se det som en utmaning, Robert, Helene, Fredrik och Erik! Svara i din blogg, som kommentar eller till min mail.
Miljöpartiet är ju inga principiella motståndare till att privatisera offentlig verksamhet. Jag har förstått det som att man är rätt pragmatiska till det här. Tror partiet att partiet ger en bättre kvalitet så vill man privatisera och tror partiet att risken för att marknaden inte kan hantera frågan så vill man ha kvar den i offentlig drift.
Som tjänsteman i offentlig förvaltning har man en särskild ställning. Det manifesteras inte minst i att man i har grundlagskyddad rätt att inte bli straffad om man går ut i media och avslöjar om något är galet där man jobbar, och man har källskydd om man tipsar media. Om man är anställd av ett företag som utför offentligt finansierade uppgifter har man inte samma skydd. Det innebär bland annat att man som medborgare har svårare att bedöma den förda politiken. Hur tycker du som miljöpartist att man ska hantera att man skapar en förvaltning som inte kan larma när något blir fel?
Nästa fråga är kanske lik den förra, men den är inte mindre intressant för det.
Idag konkurrerar skolorna med varandra om att få elever. Mer elever ger mer pengar till skolan och man kan skaffa nya läromedel och anställa fler lärare. Som lärare blir ens anställning beroende av hur många elever man lyckas locka till sig, om man hårdrar det en smula. Hur ska man undvika risken att lärarna säger ifrån när man tycker att eleven gör något fel? Att skapa konflikt innebär ju att man riskerar att bli av med den eleven/kunden/intäkten
Det här med skolan är kul. En fråga till:
Varje elev ger en bestämd summa till skolan. Men alla elever ”kostar” ju inte lika mycket, vissa behöver mer stöd än andra. De flesta kommuner har därför en speciell särskolepott för att täcka upp de extra kostnaderna. Sedan den reformen infördes har antalet inskrivna i grundsärskolan ökat med 62 %. Fler och fler elever med en lindrig utvecklingsstörning skrivs in i särskolan för att det ger mer pengar till skolan, trots att man tidigare klarat av den vanliga skolgången. Pengarna är inte heller öronmärkta till den enskilde eleven utan går in i skolans allmänna budget. Det finns alltså klara morötter för skolan att överinskriva elever i särskolan och sen inte ge dem det extrastöd de behöver. Hur tycker du att man ska sköta skolornas finansiering?
Slutligen en annan typ av fråga. En sökning på partiets hemsida avslöjar att ni vill införa garantier i den offentliga sektorn. Visserligen inte så många som kristdemokraterna och folkpartiet i valrörelsen men ändå har ni fångat upp ordet och använder det.
Om man inför en, som miljöpartiet i nyköping vill, tjänstegaranti i kommunen där man tydligt spaltar upp vad man har rätt som medborgare att förvänta sig av den kommunala servicen. Kan man som medborgare inte längre förvänta sig att man blir omhändertagen efter sina förutsättningar när man blir gammal längre, utan bara som kommunen har satt upp vad man vill erbjuda. Förut har man kunnat lita till att man kanske inte får allt man begär, men att man kunde påverka innehållet. Hur tycker du att man ska sköta äldreomsorgen så att de äldre får bästa möjliga vård efter sina villkor?